SKŁADNIKI
Ciasto:
6 szt.jajek
6 łyżekcukru pudru
2 łyżkioleju
6 łyżekmąki
1/2 łyżeczkiproszku do pieczenia
3 łyżekkakao
Krem:
250 gmasła
500 gmiękkiego twarogu
150 gcukru pudru
Polewa:
250 mlśmietany kremówki
2 łyżkigorzkiego kakao
150 gdrobno startej gorzkiej czekolady
- W rondelku doprowadź do wrzenia śmietanę, w której wymieszaj 2 łyżki kakao. Potem odstaw i wymieszaj ze startą czekoladą i mieszaj aż się rozpuści. Pozostaw do ostygnięcia ale tylko dopóki masa pozostanie wilgotna i ciekła. Ma tylko zgęstnieć.
- Zmiksuj żółtka z cukrem pudrem, dodaj olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao oraz ubitą pianę z białek.
Otrzymane ciasto piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 180°C w posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszce.
Po upieczeniu pozostaw biszkopt do ostygnięcia. - Zanim biszkopt ostygnie zmiksuj delikatny krem z twarogu, masła i cukru. Ostygnięty biszkopt posmaruj kremem oraz polewą i pozostaw w zimnym miejscu do ostygnięcia.
Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej
kucharki - Naďa Indruchová
Źródło: Vaření s Tomem
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Míša řezy.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Miša rezy.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Schoko-Quark-Schnitten an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Túrókrémes szelet csokiöntettel.
KOMENTARZE DO PRZEPISU