NajPrzepis.pl Desery Kołacze Sernik Ciasto z serem ricotta i powidłami śliwkowymi
Ciasto z serem ricotta i powidłami śliwkowymi
Przepis Ciasto z serem ricotta i powidłami śliwkowymi
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Najsmaczniejsze ciasto, jakie ostatnio jadłam. Uwielbiam domowe powidła śliwkowe a w połączeniu z twarogiem albo innym serem są niewiarygodnie dobre. Na pewno warto spróbować.

NajKasia    ·   15.9.2021

Ciasto z serem ricotta i powidłami śliwkowymi

Najsmaczniejsze ciasto, jakie ostatnio jadłam. Uwielbiam domowe powidła śliwkowe a w połączeniu z twarogiem albo innym serem są niewiarygodnie dobre. Na pewno warto spróbować.

15 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

4 szt.
jajek
200 g
cukru kryształ
100 ml
wody
100 ml
oleju
300 g
mąki
1 małe op.
proszku do pieczenia

Ponadto:

1 słoik
powideł śliwkowych
500 g
ricotta
1 op.
cukru waniliowego
do smaku
cukier puder
Sposób przepisu
Drukuj
15 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
  1. Jajka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia pianki, dodaj olej, wodę a na koniec również mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Wymieszane i przygotowane ciasto wylej na klasyczną blaszkę z wyższymi krawędziami (ja wyłożyłam blaszkę papierem do pieczenia).
  3. Na ciasto nałóż kopczyki powideł i nadzienia z ricotty (wymieszaj wszystkie potrzebne składniki).
  4. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 20-25 minut.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz