Ciasto z oranżadą
Pamiętasz te czasy, gdy chodziłaś do sklepu i kupowałaś oranżadki w proszku? Cytrynowa, mandarynkowa albo jabłkowa... ach cóż to był za przysmak. Dziś, przyznam się do tego, nie kupuję już oranżadek do picia tylko do ciasta. To ciasto polubiłam już dawno, piekę je na imprezy i każdy je chwali, że nie jest zbyt słodkie a wręcz jest orzeźwiające. Jeśli ty też nie przepadasz za przesłodzonymi ciastami, to wypróbuj ten przepis, ewentualnie możesz jeszcze zmniejszyć ilość cukru dodawanego do kremu :)
ZDJĘCIE OD CIEBIE
SKŁADNIKI
Ciasto:
6 szt.jajek
200 gcukru
100 mloleju
100 mlwody
200 gmąki
30 gkakao
garśćmielonych orzeszków
1/2 małego op.proszku do pieczenia
Krem:
250 gmasła
200 gcukru pudru
2 op.cukru waniliowego
500 gdelikatnego twarogu
Galaretka:
2 op.oranżadki w proszku
700 mlwody
8 łyżekcukru
2 op.budyniu waniliowego
- Jajka zmiksuj razem z cukrem do otrzymania pianki, wlej powoli olej i wodę.
- Drewnianą łyżką wymieszaj mąkę wymieszaną z kakao, orzeszkami i proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto wylej na większą blaszkę, którą wyłóż papierem do pieczenia (jeśli nie masz papieru to wysmaruj ją tłuszczem i wysyp mąką) i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni aż będzie złociste.
- Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do otrzymania pianki, na koniec dodaj twaróg i jeszcze krótko miksuj mikserem.
- Galaretkę przygotuj tak, że wymieszaj wszystko razem w garnku i pozostaw aby trochę ostygło.
- Delikatnie ostygniętą galaretką polej twarogowy krem i pozostaw aby stężało.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Šuměnkový zákusek.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Šumienkový zákusok.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Brausepulver-Kuchen an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Pezsgőporos sütemény.
KOMENTARZE DO PRZEPISU