Ciasto z oranżadą

Przepis Ciasto z oranżadą

Dodał: NajKasia, 27.4.2022

Kategorie: Kołacze, Desery, Ciastka

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Pamiętasz te czasy, gdy chodziłaś do sklepu i kupowałaś oranżadki w proszku? Cytrynowa, mandarynkowa albo jabłkowa... ach cóż to był za przysmak. Dziś, przyznam się do tego, nie kupuję już oranżadek do picia tylko do ciasta. To ciasto polubiłam już dawno, piekę je na imprezy i każdy je chwali, że nie jest zbyt słodkie a wręcz jest orzeźwiające. Jeśli ty też nie przepadasz za przesłodzonymi ciastami, to wypróbuj ten przepis, ewentualnie możesz jeszcze zmniejszyć ilość cukru dodawanego do kremu :)

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 27.4.2022

Kategorie: Kołacze, Desery, Ciastka

SKŁADNIKI

Ciasto:

6 szt.jajek
200 gcukru
100 mloleju
100 mlwody
200 gmąki
30 gkakao
garśćmielonych orzeszków
1/2 małego op.proszku do pieczenia

Krem:

250 gmasła
200 gcukru pudru
2 op.cukru waniliowego
500 gdelikatnego twarogu

Galaretka:

2 op.oranżadki w proszku
700 mlwody
8 łyżekcukru
2 op.budyniu waniliowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Jajka zmiksuj razem z cukrem do otrzymania pianki, wlej powoli olej i wodę.
  2. Drewnianą łyżką wymieszaj mąkę wymieszaną z kakao, orzeszkami i proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto wylej na większą blaszkę, którą wyłóż papierem do pieczenia (jeśli nie masz papieru to wysmaruj ją tłuszczem i wysyp mąką) i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni aż będzie złociste.
  3. Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do otrzymania pianki, na koniec dodaj twaróg i jeszcze krótko miksuj mikserem.
  4. Galaretkę przygotuj tak, że wymieszaj wszystko razem w garnku i pozostaw aby trochę ostygło.
  5. Delikatnie ostygniętą galaretką polej twarogowy krem i pozostaw aby stężało.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj