NajPrzepis.pl Desery Kołacze Ciasto z oranżadą
Ciasto z oranżadą
Przepis Ciasto z oranżadą
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Pamiętasz te czasy, gdy chodziłaś do sklepu i kupowałaś oranżadki w proszku? Cytrynowa, mandarynkowa albo jabłkowa... ach cóż to był za przysmak. Dziś, przyznam się do tego, nie kupuję już oranżadek do picia tylko do ciasta. To ciasto polubiłam już dawno, piekę je na imprezy i każdy je chwali, że nie jest zbyt słodkie a wręcz jest orzeźwiające. Jeśli ty też nie przepadasz za przesłodzonymi ciastami, to wypróbuj ten przepis, ewentualnie możesz jeszcze zmniejszyć ilość cukru dodawanego do kremu :)

NajKasia    ·   27.4.2022

Ciasto z oranżadą

Pamiętasz te czasy, gdy chodziłaś do sklepu i kupowałaś oranżadki w proszku? Cytrynowa, mandarynkowa albo jabłkowa... ach cóż to był za przysmak. Dziś, przyznam się do tego, nie kupuję już oranżadek do picia tylko do ciasta. To ciasto polubiłam już dawno, piekę je na imprezy i każdy je chwali, że nie jest zbyt słodkie a wręcz jest orzeźwiające. Jeśli ty też nie przepadasz za przesłodzonymi ciastami, to wypróbuj ten przepis, ewentualnie możesz jeszcze zmniejszyć ilość cukru dodawanego do kremu :)

Składniki

Ciasto:

6 szt.
jajek
200 g
cukru
100 ml
oleju
100 ml
wody
200 g
mąki
30 g
kakao
garść
mielonych orzeszków
1/2 małego op.
proszku do pieczenia

Krem:

250 g
masła
200 g
cukru pudru
2 op.
cukru waniliowego
500 g
delikatnego twarogu

Galaretka:

2 op.
oranżadki w proszku
700 ml
wody
8 łyżek
cukru
2 op.
budyniu waniliowego
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Jajka zmiksuj razem z cukrem do otrzymania pianki, wlej powoli olej i wodę.
  2. Drewnianą łyżką wymieszaj mąkę wymieszaną z kakao, orzeszkami i proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto wylej na większą blaszkę, którą wyłóż papierem do pieczenia (jeśli nie masz papieru to wysmaruj ją tłuszczem i wysyp mąką) i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni aż będzie złociste.
  3. Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do otrzymania pianki, na koniec dodaj twaróg i jeszcze krótko miksuj mikserem.
  4. Galaretkę przygotuj tak, że wymieszaj wszystko razem w garnku i pozostaw aby trochę ostygło.
  5. Delikatnie ostygniętą galaretką polej twarogowy krem i pozostaw aby stężało.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz