NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Urodziny Ciasto z likierem jajecznym
Ciasto z likierem jajecznym
Przepis Ciasto z likierem jajecznym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Impreza urodzinowa nie może się odbyć bez słodkiego deseru. Nie planowałam piec tortu ale jakieś lepsze ciasto chciałam zrobić. Warunek był jasny - mamoooo przede wszystkim dużo kremu. Dlatego wybrałam to ciasto z likierem. Spróbuj i Ty.

NajKasia    ·   16.7.2021

Ciasto z likierem jajecznym

Impreza urodzinowa nie może się odbyć bez słodkiego deseru. Nie planowałam piec tortu ale jakieś lepsze ciasto chciałam zrobić. Warunek był jasny - mamoooo przede wszystkim dużo kremu. Dlatego wybrałam to ciasto z likierem. Spróbuj i Ty.

45 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

5 szt.
jajek
130 g
cukru
5 łyżek
oleju
160 g
mąki
2 łyżki
kakao
marmolada do posmarowania

Krem:

800 ml
mleka
3 op.
budyniu waniliowego
do smaku
cukier
200 ml
likieru jajecznego
250 g
masła
3 łyżki
cukru pudru

Paryska bita śmietana:

500 ml
roślinnej bitej śmietany
2 łyżki
kakao
do smaku
cukier
Sposób przepisu
Drukuj
45 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
  1. Białka ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę. Żółtka roztrzep rózgą i zmieszaj z białkami. Potem wymieszaj z olejem i delikatnie wmieszaj mąkę pomieszaną z kakao. Ciasto daj do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszki o wymiarach 38x25cm i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.
  2. Z mleka, cukru i budyni w proszku ugotuj budyń, gorący wymieszaj z likierem jajecznym, dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia. Masło zmiksuj z 3 łyżkami z cukru a potem zmiksuj z ostygniętym budyniem. Krem nałóż na ciasto posmarowane marmoladą.
  3. Ubij śmietanę, zmiksuj ją z cukrem i kakao i posmaruj nią krem.
  4. Wierzch ciemnej bitej śmietany ozdób ząbkowaną skrobką do tortów, polej likierem jajecznym i posyp posypką czekoladową. Pozostaw w lodówce aby stężało.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz