Ciasto z likierem jajecznym

Przepis Ciasto z likierem jajecznym

Dodał: NajKasia, 16.7.2021

Kategorie: Urodziny, Świąteczne wypieki

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Impreza urodzinowa nie może się odbyć bez słodkiego deseru. Nie planowałam piec tortu ale jakieś lepsze ciasto chciałam zrobić. Warunek był jasny - mamoooo przede wszystkim dużo kremu. Dlatego wybrałam to ciasto z likierem. Spróbuj i Ty.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 16.7.2021

Kategorie: Urodziny, Świąteczne wypieki

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

5 szt.jajek
130 gcukru
5 łyżekoleju
160 gmąki
2 łyżkikakao
marmolada do posmarowania

Krem:

800 mlmleka
3 op.budyniu waniliowego
do smakucukier
200 mllikieru jajecznego
250 gmasła
3 łyżkicukru pudru

Paryska bita śmietana:

500 mlroślinnej bitej śmietany
2 łyżkikakao
do smakucukier

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Białka ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę. Żółtka roztrzep rózgą i zmieszaj z białkami. Potem wymieszaj z olejem i delikatnie wmieszaj mąkę pomieszaną z kakao. Ciasto daj do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszki o wymiarach 38x25cm i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.
  2. Z mleka, cukru i budyni w proszku ugotuj budyń, gorący wymieszaj z likierem jajecznym, dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia. Masło zmiksuj z 3 łyżkami z cukru a potem zmiksuj z ostygniętym budyniem. Krem nałóż na ciasto posmarowane marmoladą.
  3. Ubij śmietanę, zmiksuj ją z cukrem i kakao i posmaruj nią krem.
  4. Wierzch ciemnej bitej śmietany ozdób ząbkowaną skrobką do tortów, polej likierem jajecznym i posyp posypką czekoladową. Pozostaw w lodówce aby stężało.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj