NajPrzepis.pl Ciasto z likierem jajecznym
Ciasto z likierem jajecznym
Przepis Ciasto z likierem jajecznym
NajKasia    ·   10.8.2022

Ciasto z likierem jajecznym

Proste a przede wszystkim szybkie do przygotowania. Jeśli lubisz likier jajeczny, to przygotuj to mało wymagające ciasto. Pyszne!

Składniki

Biszkopt:

5 szt.
jajek
3 łyżki
cukru pudru
2 łyżki
oleju
2-3 łyżki
gorącej wody
5 łyżek
mąki
2 łyżki
kakao
½ małego op.
proszku do pieczenia
marmolada do posmarowania

Krem:

750 ml
mleka
3 op.
budyniu waniliowego
200 ml
likieru jajecznego
250 g
masła
3 łyżki
cukru pudru

Paryska bita śmietana:

2 op.
roślinnej Rama Cremefine (do ubijania, istnieje również wersja do gotowania)
1 łyżka
cukru
2 łyżki
kakao
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Żółtka ubij z cukrem, dodaj gorącą wodę oraz olej i wymieszaj, delikatnie połącz z ubitą pianą z białek a na koniec przez sitko dodaj mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia.
  2. Biszkopt upiecz na normalnej blaszce (30x40cm) w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu posmaruj marmoladą (zapobiegnie wsiąkaniu wilgoci w biszkopt od góry).
  3. Przygotuj krem: Z mleka i budyniów w proszku ugotuj budyń, z gorącym wymieszaj likier jajeczny (nie trzeba dodawać cukru do budyniu, koniak jest słodki). Pozostaw do ostygnięcia.
  4. W międzyczasie zmiksuj masło z cukrem i stopniowo dodawaj do niego ostygnięty budyń i miksuj aż krem będzie biały.
  5. Krem nałóż na biszkopt, posmaruj marmoladą i na koniec nałóż ubitą śmietanę z cukrem i kakao (zaleta Rama Cremefine polega na tym, że ubija się wszystko razem i od razu otrzymujemy paryską bitą śmietanę. Jeśli nie uda Ci się jej kupić to wieczorem dzień wcześniej doprowadź do wrzenia normalną bitą śmietanę z cukrem i kakao i pozostaw do ostygnięcia w lodówce, najlepiej przez całą noc. Następnego dnia ją ubij).
  6. Ozdób według własnej fantazji. Smacznego!

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej
kucharki - Naďa Indruchová

Źródło: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz