NajPrzepis.pl Ciasto z likierem jajecznym i paryską bitą śmietaną
Ciasto z likierem jajecznym i paryską bitą śmietaną
Przepis Ciasto z likierem jajecznym i paryską bitą śmietaną
NajKasia    ·   24.3.2021

Ciasto z likierem jajecznym i paryską bitą śmietaną

Ciasto jest naprawdę luksusowe, upiekłam je na imprezę rodzinną i od razu wszyscy chcieli na nie przepis! Czegoś tak dobrego a jednocześnie łatwego w przygotowaniu nie jadłam już naprawdę długo, nawet w cukierni.

Składniki

Spód:

5 szt.
jajek
3 łyżki
cukru
2 łyżki
oleju
2 łyżki
gorącej wody
5 łyżek
mąki
2 łyżki
kakao
0,5 małego op.
proszku do pieczenia

Krem:

750 ml
mleka
3 szt.
budyniu waniliowego
200 ml
likieru jajecznego
250 g
masła
3 łyżki
cukru pudru

Paryska bita śmietana:

2 kubeczki
śmietany kremówki
1 łyżka
cukru
2 łyżki
kakao
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Białka ubij prawie na sztywno, następnie dodaj cukier i ubijaj do osiągnięcia sztywnej piany. Następnie po jednym dodawaj żółtka a potem olej i wodę. Na koniec delikatnie wmieszaj mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i kakao.
  2. Ciasto wlej na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blaszkę i upiecz w średnio rozgrzanym piekarniku (około 10 minut).
  3. Na krem zagotuj 600 ml mleka. W pozostałej części mleka wymieszaj budynie i cukier, wlej to do gorącego mleka i ugotuj gęsty budyń. Do jeszcze gorącego wlej likier jajeczny. Pozostaw do ostygnięcia.
  4. Masło w temperaturze pokojowej ubij i po kawałku dodawaj ostygnięty budyń i ubijaj aż będzie białe. Posmaruj ciasto kremem.
  5. Paryską bitą śmietanę przygotuj w ten sposób, że oba opakowania śmietany kremówki wlej do miski, dodaj kakao i cukier i ubijaj aż będzie sztywna. Ze śmietaną 36% jest to dość łatwe.
  6. Ozdób startą czekoladą i polej likierem jajecznym.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz