Ciasto z likierem jajecznym i paryską bitą śmietaną

Przepis Ciasto z likierem jajecznym i paryską bitą śmietaną

Dodał: NajKasia, 24.3.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Ciasto z likierem jajecznym i paryską bitą śmietanąPrzepis Ciasto z likierem jajecznym i paryską bitą śmietaną
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Ciasto jest naprawdę luksusowe, upiekłam je na imprezę rodzinną i od razu wszyscy chcieli na nie przepis! Czegoś tak dobrego a jednocześnie łatwego w przygotowaniu nie jadłam już naprawdę długo, nawet w cukierni.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Ciasto z likierem jajecznym i paryską bitą śmietanąPrzepis Ciasto z likierem jajecznym i paryską bitą śmietaną

Dodał: NajKasia, 24.3.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Spód:

5 szt.jajek
3 łyżkicukru
2 łyżkioleju
2 łyżkigorącej wody
5 łyżekmąki
2 łyżkikakao
0,5 małego op.proszku do pieczenia

Krem:

750 mlmleka
3 szt.budyniu waniliowego
200 mllikieru jajecznego
250 gmasła
3 łyżkicukru pudru

Paryska bita śmietana:

2 kubeczki śmietany kremówki
1 łyżkacukru
2 łyżkikakao

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Białka ubij prawie na sztywno, następnie dodaj cukier i ubijaj do osiągnięcia sztywnej piany. Następnie po jednym dodawaj żółtka a potem olej i wodę. Na koniec delikatnie wmieszaj mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i kakao.
  2. Ciasto wlej na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blaszkę i upiecz w średnio rozgrzanym piekarniku (około 10 minut).
  3. Na krem zagotuj 600 ml mleka. W pozostałej części mleka wymieszaj budynie i cukier, wlej to do gorącego mleka i ugotuj gęsty budyń. Do jeszcze gorącego wlej likier jajeczny. Pozostaw do ostygnięcia.
  4. Masło w temperaturze pokojowej ubij i po kawałku dodawaj ostygnięty budyń i ubijaj aż będzie białe. Posmaruj ciasto kremem.
  5. Paryską bitą śmietanę przygotuj w ten sposób, że oba opakowania śmietany kremówki wlej do miski, dodaj kakao i cukier i ubijaj aż będzie sztywna. Ze śmietaną 36% jest to dość łatwe.
  6. Ozdób startą czekoladą i polej likierem jajecznym.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj