Ciasto z kokosowymi kuleczkami i bitą śmietaną

Przepis Ciasto z kokosowymi kuleczkami i bitą śmietaną

Dodał: NajKasia, 5.6.2021

Kategorie: Świąteczne wypieki

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Na próbę zrobiłam tylko na małej blaszce, ale było warto. Następnym razem już zrobię z porządnej ilości składników na porządnej dużej blaszce, aby dla każdego było po co najmniej 3 kawałki.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 5.6.2021

Kategorie: Świąteczne wypieki

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

3 szt.jajek
1 szt.białko (zostanie z klueczek)
150 gcukru
160 gmasła
50 gmiękkiego twarogu
10 łyżekmleka (5 do jasnego ciasta i 5 do ciasta z kakao)
1/2 małego opakowaniaproszku do pieczenia
250 gmąki
2 łyżkikakao

Kuleczki:

200 gmiękkiego twarogu
1 szt.żółtko
3 łyżkicukru pudru
80 gwiórków kokosowych

Do dokończenia:

1 kubeczekśmietany kremówki
według potrzebkakao do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Najpierw przygotuj kuleczki. Twaróg, żółtko, cukier i wiórki kokosowe wymieszaj. Zrób kuleczki, Daj do zamrażarki.
  2. Z 4 białek ubij sztywną pianę.
  3. Żółtka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia pianki, dodaj ciepłe masło, twaróg, 5 łyżek mleka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie delikatnie wymieszaj z pianą z białek.
  4. Połowę ciasta daj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Drugą połowę wymieszaj z kakao i 5 łyżkami mleka. Posmaruj nią jasne ciasto.
  5. Na cieście równomiernie rozmieść kuleczki i wciśnij je do środka. Piecz w temperaturze 170 °C około 25 minut. Sprawdzaj wykałaczką czy są już dobrze upieczone.
  6. Ostygnięte ciasto posmaruj ubitą na sztywno bitą śmietaną i posyp kakao.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj