NajPrzepis.pl Desery Kołacze Ciasto z kokosowymi kuleczkami i bitą śmietaną
Ciasto z kokosowymi kuleczkami i bitą śmietaną
Przepis Ciasto z kokosowymi kuleczkami i bitą śmietaną
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   5.6.2021

Ciasto z kokosowymi kuleczkami i bitą śmietaną

Na próbę zrobiłam tylko na małej blaszce, ale było warto. Następnym razem już zrobię z porządnej ilości składników na porządnej dużej blaszce, aby dla każdego było po co najmniej 3 kawałki.

40 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

3 szt.
jajek
1 szt.
białko (zostanie z klueczek)
150 g
cukru
160 g
masła
50 g
miękkiego twarogu
10 łyżek
mleka (5 do jasnego ciasta i 5 do ciasta z kakao)
1/2 małego opakowania
proszku do pieczenia
250 g
mąki
2 łyżki
kakao

Kuleczki:

200 g
miękkiego twarogu
1 szt.
żółtko
3 łyżki
cukru pudru
80 g
wiórków kokosowych

Do dokończenia:

1 kubeczek
śmietany kremówki
według potrzeb
kakao do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Najpierw przygotuj kuleczki. Twaróg, żółtko, cukier i wiórki kokosowe wymieszaj. Zrób kuleczki, Daj do zamrażarki.
  2. Z 4 białek ubij sztywną pianę.
  3. Żółtka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia pianki, dodaj ciepłe masło, twaróg, 5 łyżek mleka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie delikatnie wymieszaj z pianą z białek.
  4. Połowę ciasta daj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Drugą połowę wymieszaj z kakao i 5 łyżkami mleka. Posmaruj nią jasne ciasto.
  5. Na cieście równomiernie rozmieść kuleczki i wciśnij je do środka. Piecz w temperaturze 170 °C około 25 minut. Sprawdzaj wykałaczką czy są już dobrze upieczone.
  6. Ostygnięte ciasto posmaruj ubitą na sztywno bitą śmietaną i posyp kakao.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz