NajPrzepis.pl Desery Kołacze Sernik Ciasto z kakao tarte na tarce
Ciasto z kakao tarte na tarce
Przepis Ciasto z kakao tarte na tarce

Sernik z ciastem tartym na tarce z przepisu mojej mamy. Ten przepis krąży w naszej rodzinie już blisko pół wieku i jest to jeden z najlepszych tartych na tarce serników, jakie kiedykolwiek robiłam. Wypróbowałam też inne wersje, ale ostatecznie zawsze wracam do tego starego przepisu. Przecież zawsze przepisy od mamy są najlepsze. Nie ważne czy chodzi o przepis na ciasto czy na danie główne.

NajKasia    ·   3.6.2021

Ciasto z kakao tarte na tarce

Sernik z ciastem tartym na tarce z przepisu mojej mamy. Ten przepis krąży w naszej rodzinie już blisko pół wieku i jest to jeden z najlepszych tartych na tarce serników, jakie kiedykolwiek robiłam. Wypróbowałam też inne wersje, ale ostatecznie zawsze wracam do tego starego przepisu. Przecież zawsze przepisy od mamy są najlepsze. Nie ważne czy chodzi o przepis na ciasto czy na danie główne.

Składniki

Ciasto:

400 g
mąki
250 g
margaryny do pieczenia
100 g
cukru pudru
1 małe op.
proszku do pieczenia
1 szt.
żółtko
30 g
kakao

Nadzienie twarogowe:

750 g
delikatnego twarogu
3 szt.
żółtek
250 g
cukru pudru
1 łyżka
czubata skrobi ziemniaczanej
4 szt.
białek - ubitych na pianę
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto wymieszaj ręcznie w misce. Ciasto miesza się trochę trudniej, trzeba je cierpliwie ugniatać, dopóki wszystko się nie połączy.
  2. Ciasto podziel na posypanej mąką stolnicy na dwie takie same połowy i daj je do lodówki na godzinę aby się schłodziło.
  3. Pierwszą część ciasta równomiernie zetrzyj na tarce na dużych oczkach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  4. Na starte na tarce ciasto nałóż warstwę twarogowego nadzienia i ostrożnie je rozetrzyj. Na nadzienie twarogowe równomiernie zetrzyj na tarce drugą połowę ciasta i upiecz je.
  5. Ja piekłam w temperaturze 180°C około 25 - 30 minut. Kieruj się swoim piekarnikiem, ponieważ każdy piekarnik piecze trochę inaczej.
  6. Nadzienie twarogowe: Białka ubij na sztywną pianę. Twaróg wymieszaj z cukrem, żółtkami i skrobią ziemniaczaną. Do twarogu ręcznie bardzo delikatnie wmieszaj ubitą pianę. 

Mój blog: Recepty z mojej kuchyne

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz