NajPrzepis.pl Desery Kołacze Ciasto z czereśniami i twarogowo-makowym nadzieniem
Ciasto z czereśniami i twarogowo-makowym nadzieniem
Przepis Ciasto z czereśniami i twarogowo-makowym nadzieniem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   12.3.2022

Ciasto z czereśniami i twarogowo-makowym nadzieniem

Gdy był sezon na czereśnie to zdecydowałam się przygotować z nich ciasto. I właśnie tak powstał ten przepis na smaczny deser uzupełniony o twaróg i mak. Myślę, że dałoby się użyć również innych sezonowych owoców i ciasto nadal będzie super

35 min.
Przygotowanie
35 min.
Gotowanie
Składniki

Spód

100 g
mąka orkiszowa
100 g
zmiksowane płatki owsiane
50 g
masło
30 g
miód
1 sztuka
żółtko jajka
woda

Nadzienie

250 g
delikatnego twarogu
20g
mielonego maku
1 sztuka
białko jajka
200 g
wydrylowane czereśnie
15 g
miód

Kruszonka

40 g
mąki orkiszowej
15 g
płatki owsiane
15 g
cukier trzcinowy
10 g
masło
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Składniki na spód wymieszaj i ręcznie wyrób ciasto. Jeśli jest zbyt suche dodaj wodę. Ciasto włóż na dno okrągłej formy (średnica 20cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 7-10 minut.
  2. Twaróg wymieszaj z makiem i miodem. Białko jajka ubij na pianę i wymieszaj z mieszanką twarogową. Na koniec dodaj czereśnie pokrojone na mniejsze kawałki. Nadzienie nałóż na spód.
  3. Składniki na kruszonkę wymieszaj, masło powinno być w pokojowej temperaturze. Nałóż kruszonkę na nadzienie. Tak przygotowane ciasto daj do piekarnika i piecz w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut.
  4. Gdy był sezon na czereśnie to zdecydowałam się przygotować z nich ciasto. I właśnie tak powstał ten przepis na smaczny deser uzupełniony o twaróg i mak. Myślę, że dałoby się użyć również innych sezonowych owoców i ciasto nadal będzie super.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz