Ciasto z budyniem i śmietaną, za którym wszyscy przepadają

Przepis Ciasto z budyniem i śmietaną, za którym wszyscy przepadają

Dodał: NajKasia, 17.2.2021

Kategorie: Urodziny, Świąteczne wypieki

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Ciasto z budyniem i śmietaną, za którym wszyscy przepadająPrzepis Ciasto z budyniem i śmietaną, za którym wszyscy przepadają
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Gdy organizujemy jakąś imprezę, to na stole nie może zabraknąć tego ciasta. Robię je mniej więcej 10 x w roku :) i stale je kochamy. Z budyniem waniliowym, truskawkowym, czekoladowym lub pistacjowym jest po prostu najlepsze. Koniecznie spróbuj.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Ciasto z budyniem i śmietaną, za którym wszyscy przepadająPrzepis Ciasto z budyniem i śmietaną, za którym wszyscy przepadają

Dodał: NajKasia, 17.2.2021

Kategorie: Urodziny, Świąteczne wypieki

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

5 szt.jajek
5 łyżekcukru
5 łyżekmąki
2 łyżkikakao
5 łyżekwody
5 łyżekoleju
1/2 małego op.proszku do pieczenia

Budyń:

700 mlmleka
5 łyżekcukru
2 op.budyniu waniliowego

Wierzch:

500 gkwaśnej śmietany
3 PLcukru pudru
250 mlśmietany kremówki
czekolady do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Najpierw ugotuj budyń waniliowy (dodaj cukier, ja dodaję 5 łyżek, ale jeśli lubisz bardziej słodkie to spokojnie możesz dodać więcej).
  2. Jajka ubij z cukrem do osiągnięcia gęstej piany, stopniowo dodawaj olej i wodę. Na końcu już tylko drewnianą łyżką wymieszaj mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto daj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i łyżką nakładaj porcje budyniu.
  3. Włóż do piekarnika. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 25 minut.
  4. Po upieczeniu pozostaw ciasto, aby dobrze ostygło a później ułóż na wierzchu warstwę śmietankową. Śmietanę kremówkę ubij z cukrem do osiągnięcia sztywnej piany a następnie już tylko łyżką wymieszaj z kwaśną śmietaną. Wierzch ozdób czekoladą.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj