Ciasto z budyniem i śmietaną, za którym wszyscy przepadają
Gdy organizujemy jakąś imprezę, to na stole nie może zabraknąć tego ciasta. Robię je mniej więcej 10 x w roku :) i stale je kochamy. Z budyniem waniliowym, truskawkowym, czekoladowym lub pistacjowym jest po prostu najlepsze. Koniecznie spróbuj.
Dodał: NajKasia, 17.2.2021
Kategorie: Urodziny, Świąteczne wypieki, Kołacze, Desery
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
SKŁADNIKI
Ciasto:
5 szt.jajek
5 łyżekcukru
5 łyżekmąki
2 łyżkikakao
5 łyżekwody
5 łyżekoleju
1/2 małego op.proszku do pieczenia
Budyń:
700 mlmleka
5 łyżekcukru
2 op.budyniu waniliowego
Wierzch:
500 gkwaśnej śmietany
3 PLcukru pudru
250 mlśmietany kremówki
czekolady do posypania
- Najpierw ugotuj budyń waniliowy (dodaj cukier, ja dodaję 5 łyżek, ale jeśli lubisz bardziej słodkie to spokojnie możesz dodać więcej).
- Jajka ubij z cukrem do osiągnięcia gęstej piany, stopniowo dodawaj olej i wodę. Na końcu już tylko drewnianą łyżką wymieszaj mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto daj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i łyżką nakładaj porcje budyniu.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Propadávaný koláč s pudinkem a zakysanou smetanou.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Prepadávaný koláč s pudingom a kyslou smotanou.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Versunkener Kuchen mit Pudding und Sahne an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Pudingos szelet tejfölös-tejszínhabos krémmel.
KOMENTARZE DO PRZEPISU