NajPrzepis.pl Desery Kołacze Ciasto z brzoskwiniami i bitą śmietaną
Ciasto z brzoskwiniami i bitą śmietaną
Przepis Ciasto z brzoskwiniami i bitą śmietaną
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   19.5.2023

Ciasto z brzoskwiniami i bitą śmietaną

Doskonałe orzeźwiające ciasto. Na wierzchu pyszna bita śmietana i starta czekolada. Rewelacja!

35 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

3 szt.
jajek
2 łyżki
mąki
1 łyżka
skrobi ziemniaczanej
3 łyżki
cukru
1 łyżeczka
proszku do pieczenia

Nadzienie brzoskwiniowe:

1 puszka
brzoskwiń
1 op.
galaretki brzoskwiniowej
100 g
masła
1 op.
budyniu waniliowego
2 lyżki
cukru pudru

Wierzch:

200 ml
śmietany kremówki
1 łyżka
cukru pudru
czekolada
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Jajka utrzyj z cukrem do otrzymania pianki. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto nałóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszka o wymiarach 15 x 25 cm. Piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
  2. Brzoskwinie odlej z zalewy i pokrój na kosteczki. 1/2 zalewy wymieszaj z budyniem w proszku i cukrem. Drugą połowę doprowadź do wrzenia, dodaj masło oraz galaretkę i rozpuść mieszając. Następnie dodaj wymieszany budyń w proszku i gotuj aż zgęstnieje. Jeszcze ciepłą masę wylej na ostygnięte ciasto i pozostaw aby stężała.
  3. Na wierzch nałóż ubitą śmietanę i posyp całą powierzchnię startą czekoladą. Odstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny i podawaj. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz