Ciasto z bitą śmietaną i kawowym biszkoptem

Przepis Ciasto z bitą śmietaną i kawowym biszkoptem

Dodał: NajKasia, 27.5.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Mieliśmy ochotę na jakiś kawowy deser ale nie za bardzo lubimy klasyczne tiramisu. Raczej wolimy klasyczny pieczony biszkopt i w ten sposób powstał ten deser. Jest naprawdę luksusowy. Rozpływa się w ustach a kawowy smak musisz w nim sama odgadnąć. Jeśli lubisz mocno kawowe ciasta, pozostaw biszkopty namoczone w kawie na dłużej lub ugotuj mocniejszą kawę. Na wierzchu posypałam je kakao przez sitko, w oryginalnym przepisie była tarta czekolada, ale kakao mi bardziej pasowało.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 27.5.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Biszkopt:

4 całejajka
200 gcukru
4 łyżkioleju
150 gmąki
1 łyżeczkaproszku do pieczenia

Krem:

500 mlśmietany kremówki
200 gmasła
100 gcukru pudru

Ponadto potrzebujemy:

200 gbiszkoptów
1 kubekmocnej, niesłodzonej kawy
1 łyżkakakao do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Białka ubij na sztywno. Żółtka ubij z cukrem aż osiągniesz jasną piankę, dodaj olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 °C aż się zaróżowi.
  2. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj cukier i masło i jeszcze trochę ubijaj.
  3. Na ostygnięty biszkopt nałóż połowę kremu. Biszkopty namocz w zimnej kawie i ułóż na kremie. Na wierzch daj pozostały krem.
  4. Posyp kakao i daj do lodówki do następnego dnia aby stężało. Krój na kawałki.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj