NajPrzepis.pl Ciasto z bitą śmietaną i kawowym biszkoptem
Ciasto z bitą śmietaną i kawowym biszkoptem
Przepis Ciasto z bitą śmietaną i kawowym biszkoptem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   27.5.2021

Ciasto z bitą śmietaną i kawowym biszkoptem

Mieliśmy ochotę na jakiś kawowy deser ale nie za bardzo lubimy klasyczne tiramisu. Raczej wolimy klasyczny pieczony biszkopt i w ten sposób powstał ten deser. Jest naprawdę luksusowy. Rozpływa się w ustach a kawowy smak musisz w nim sama odgadnąć. Jeśli lubisz mocno kawowe ciasta, pozostaw biszkopty namoczone w kawie na dłużej lub ugotuj mocniejszą kawę. Na wierzchu posypałam je kakao przez sitko, w oryginalnym przepisie była tarta czekolada, ale kakao mi bardziej pasowało.

Składniki

Biszkopt:

4 całe
jajka
200 g
cukru
4 łyżki
oleju
150 g
mąki
1 łyżeczka
proszku do pieczenia

Krem:

500 ml
śmietany kremówki
200 g
masła
100 g
cukru pudru

Ponadto potrzebujemy:

200 g
biszkoptów
1 kubek
mocnej, niesłodzonej kawy
1 łyżka
kakao do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Białka ubij na sztywno. Żółtka ubij z cukrem aż osiągniesz jasną piankę, dodaj olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 °C aż się zaróżowi.
  2. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj cukier i masło i jeszcze trochę ubijaj.
  3. Na ostygnięty biszkopt nałóż połowę kremu. Biszkopty namocz w zimnej kawie i ułóż na kremie. Na wierzch daj pozostały krem.
  4. Posyp kakao i daj do lodówki do następnego dnia aby stężało. Krój na kawałki.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz