Ciasto wielkanocne z przepisu od mojej babci

Ciasto wielkanocne z przepisu od mojej babci

Dodał: NajKasia, 23.3.2021

Kategorie: Wielkanoc, Świąteczne wypieki

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Ciasto wielkanocne z przepisu od mojej babci
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Drożdżowe ciasto, którego nie może zabraknąć na Wielkanoc w żadnym domu.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Ciasto wielkanocne z przepisu od mojej babci

Dodał: NajKasia, 23.3.2021

Kategorie: Wielkanoc, Świąteczne wypieki

SKŁADNIKI

Ciasto:

600 gmąki tortowej
140 gcukru
250 mlletniego mleka
30 gdrożdży
1 szt.jajko
120 gmiękkiego masła
1/2 łyżeczkisoli
1 łyżeczka skórki z cytryny
1 łyżkarumu

Do udekorowania:

50 gmigdałów
1 szt.jajko do posmarowania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Do mleka daj rozdrobnione drożdże, dodaj cukier, rum i łyżkę mąki. Troszkę wymieszaj i pozostaw aby powstał zaczyn.
  2. Zaczyn wymieszaj z pozostałymi składnikami i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Posyp lekko mąką, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę, aby co najmniej podwoiło swoją objętość.
  3. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie połowy. Zrób z nich placki, daj na blaszkę i pozostaw jeszcze na 1/2 godziny do wyrośnięcia. Potem posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp płatkami migdałów. Piecz w temperaturze 170 °C do osiągnięcia złotego koloru.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj