NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Wielkanoc Ciasto wielkanocne z przepisu od mojej babci
Ciasto wielkanocne z przepisu od mojej babci
Ciasto wielkanocne z przepisu od mojej babci

Drożdżowe ciasto, którego nie może zabraknąć na Wielkanoc w żadnym domu.

NajKasia    ·   23.3.2021

Ciasto wielkanocne z przepisu od mojej babci

Drożdżowe ciasto, którego nie może zabraknąć na Wielkanoc w żadnym domu.

Składniki

Ciasto:

600 g
mąki tortowej
140 g
cukru
250 ml
letniego mleka
30 g
drożdży
1 szt.
jajko
120 g
miękkiego masła
1/2 łyżeczki
soli
1 łyżeczka skórki z cytryny
1 łyżka
rumu

Do udekorowania:

50 g
migdałów
1 szt.
jajko do posmarowania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Do mleka daj rozdrobnione drożdże, dodaj cukier, rum i łyżkę mąki. Troszkę wymieszaj i pozostaw aby powstał zaczyn.
  2. Zaczyn wymieszaj z pozostałymi składnikami i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Posyp lekko mąką, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę, aby co najmniej podwoiło swoją objętość.
  3. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie połowy. Zrób z nich placki, daj na blaszkę i pozostaw jeszcze na 1/2 godziny do wyrośnięcia. Potem posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp płatkami migdałów. Piecz w temperaturze 170 °C do osiągnięcia złotego koloru.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz