NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Chałka świąteczna Ciasto wielkanocne nadziewane makie, twarogiem i orzechami
Ciasto wielkanocne nadziewane makie, twarogiem i orzechami
Przepis Ciasto wielkanocne nadziewane makie, twarogiem i orzechami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Jeśli lubisz drożdżowe ciasto wielkanocne ale chciałbyś czegoś nowego to spróbuj przygotować tę nadziewaną wersję. Zawiera trzy nadzienia - mak, orzechy i twaróg. Co prawda podczas pieczenia mi trochę popękała, ale to w ogóle nie ma wpływu na jej smak i zniknęła z niesamowitą prędkością błyskawicy. Spraw swoim bliskim radość ciekawym smakiem na wielkanocnym stole.

NajKasia    ·   27.3.2022

Ciasto wielkanocne nadziewane makie, twarogiem i orzechami

Jeśli lubisz drożdżowe ciasto wielkanocne ale chciałbyś czegoś nowego to spróbuj przygotować tę nadziewaną wersję. Zawiera trzy nadzienia - mak, orzechy i twaróg. Co prawda podczas pieczenia mi trochę popękała, ale to w ogóle nie ma wpływu na jej smak i zniknęła z niesamowitą prędkością błyskawicy. Spraw swoim bliskim radość ciekawym smakiem na wielkanocnym stole.

40 min.
Przygotowanie
40 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto

1/2 kostki (20 g)
świeżych drożdży
100 ml
letniego mleka
1 łyżka (około 15 g)
cukru trzcinowego
1 łyżka (około 15 g)
mąki
300 g
mąki pszennej
250 g
mąki orkiszowej
150 ml
letniego mleka
40 g
cukru trzcinowego
20 g
cukru waniliowego
2 szt.
żółtek
100 g
masła
1/2 łyżeczki
soli

Nadzienie makowe

100 g
mielonego maku
4 łyżki
letniego mleka
1/2 op.
cukru waniliowego
10 g
słodziku (ewentualnie więcej do smaku)
15 g
powideł

Narzenie orzechowe

120 g
mielonych orzechów włoskich
3 łyżki
letniego mleka
1/2 op.
cukru waniliowego
10 g
słodziku (ewentualnie więcej do smaku)

Nadzienie twarogowe

250 g
twarogu
1 szt.
jajko
1 łyżka
budyniu
1 łyżka
soku z cytryny
szczypta
suszonej skórki z cytryny
25 g
słodziku (ewentualnie więcej do smaku)
Sposób przepisu
Drukuj
40 min.
Przygotowanie
40 min.
Gotowanie
  1. Najpierw przygotuj zaczyn. W 100 ml letniego mleka wymieszaj łyżeczkę cukru oraz mąki i rozdrobnij drożdże. Przykryj ściereczką i poczekaj 15 minut aż powstanie zaczyn.
  2. Do miski daj wszystkie składniki na ciasto (masło w temperaturze pokojowej lub rozpuszczone w mikrofalówce) i dodaj też zaczyn. Mieszaj w robocie kuchennym dopóki nie powstanie ciasto, które ładnie odkleja się od ścian misy. Wyrobione ciasto posyp mąką, przykryj ściereczką i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia.
  3. Nadzienia przygotuj mieszając potrzebne składniki na każde z nich.
  4. Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Rozwałkuj, napełnij nadzieniem na całej powierzchni i zroluj. Gdy masz gotowe wszystkie trzy części zapleć je jak warkocz. Daj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj jajkiem.
  5. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut. Po ostygnięciu możesz posypać cukrem pudrem, albo dodać powidła, twaróg lub jogurt albo zrobić sobie do ciasta kakao.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz