Ciasto wielkanocne nadziewane makie, twarogiem i orzechami

Przepis Ciasto wielkanocne nadziewane makie, twarogiem i orzechami
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Jeśli lubisz drożdżowe ciasto wielkanocne ale chciałbyś czegoś nowego to spróbuj przygotować tę nadziewaną wersję. Zawiera trzy nadzienia - mak, orzechy i twaróg. Co prawda podczas pieczenia mi trochę popękała, ale to w ogóle nie ma wpływu na jej smak i zniknęła z niesamowitą prędkością błyskawicy. Spraw swoim bliskim radość ciekawym smakiem na wielkanocnym stole.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto

1/2 kostki (20 g)świeżych drożdży
100 mlletniego mleka
1 łyżka (około 15 g)cukru trzcinowego
1 łyżka (około 15 g)mąki
300 gmąki pszennej
250 gmąki orkiszowej
150 mlletniego mleka
40 gcukru trzcinowego
20 gcukru waniliowego
2 szt.żółtek
100 gmasła
1/2 łyżeczkisoli

Nadzienie makowe

100 gmielonego maku
4 łyżkiletniego mleka
1/2 op.cukru waniliowego
10 gsłodziku (ewentualnie więcej do smaku)
15 gpowideł

Narzenie orzechowe

120 gmielonych orzechów włoskich
3 łyżkiletniego mleka
1/2 op.cukru waniliowego
10 gsłodziku (ewentualnie więcej do smaku)

Nadzienie twarogowe

250 gtwarogu
1 szt.jajko
1 łyżkabudyniu
1 łyżkasoku z cytryny
szczyptasuszonej skórki z cytryny
25 gsłodziku (ewentualnie więcej do smaku)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Najpierw przygotuj zaczyn. W 100 ml letniego mleka wymieszaj łyżeczkę cukru oraz mąki i rozdrobnij drożdże. Przykryj ściereczką i poczekaj 15 minut aż powstanie zaczyn.
  2. Do miski daj wszystkie składniki na ciasto (masło w temperaturze pokojowej lub rozpuszczone w mikrofalówce) i dodaj też zaczyn. Mieszaj w robocie kuchennym dopóki nie powstanie ciasto, które ładnie odkleja się od ścian misy. Wyrobione ciasto posyp mąką, przykryj ściereczką i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia.
  3. Nadzienia przygotuj mieszając potrzebne składniki na każde z nich.
  4. Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Rozwałkuj, napełnij nadzieniem na całej powierzchni i zroluj. Gdy masz gotowe wszystkie trzy części zapleć je jak warkocz. Daj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj jajkiem.
  5. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut. Po ostygnięciu możesz posypać cukrem pudrem, albo dodać powidła, twaróg lub jogurt albo zrobić sobie do ciasta kakao.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj