NajPrzepis.pl Ciasto twarogowe z truskawkami
Ciasto twarogowe z truskawkami
Przepis Ciasto twarogowe z truskawkami

Już nie mogę się doczekać sezonu na truskawki. Ciasta z truskawkami są bardzo lubiane i to z pewnością też się do takich zalicza.

NajKasia    ·   1.2.2021

Ciasto twarogowe z truskawkami

Już nie mogę się doczekać sezonu na truskawki. Ciasta z truskawkami są bardzo lubiane i to z pewnością też się do takich zalicza.

15 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

3 szt.
jajek
1 łyżka
wody
80 g
cukru
1 łyżka
kakao
1 łyżka
oleju
100 g
mąki
1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia

Krem:

750 g
twardego twarogu
120 g
cukru
1 op.
budyniu waniliowego
300 ml
mleka

Wierzch:

1 kg
truskawek
1 op.
czerwonej galaretki
Sposób przepisu
Drukuj
15 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
  1. Jajka ubij z cukrem do osiągnięcia pianki, stopniowo dodawaj wodę, olej i na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
  2. Przygotowane ciasto ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut.
  3. W mleku rozpuść cukier, dodaj budyń w proszku i ugotuj gęsty budyń, który pozostaw do ostygnięcia. Twaróg ubij mikserem (możesz dodać cukier puder do smaku) i stopniowo dodawaj łyżkami ostygnięty budyń. Nadzienie ułóż na wierzch upieczonego ciasta.
  4. Na nadzieniu twarogowym ułóż truskawki i zalej przygotowaną galaretką. Galaretkę przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu - każda galaretka jest inna dlatego trzeba dokładnie przestrzegać zaleceń, które podaje producent.
  5. Odłóż do lodówki na co najmniej 2-3 godziny i podawaj. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz