Ciasto twarogowe z malinami, tarte na tarce
Bardzo lubiane ciasto z twarogowym nadzieniem. Ciasto tarte na tarce na grubych oczkach pozwala uzyskać ładny wierzch, który wystarczy już tylko delikatnie posypać cukrem. Orzeźwiające maliny dodają ciastu fantastyczny smak.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
SKŁADNIKI
2 kubkimąki
1 łyżeczkaproszku do pieczenia
3/4 kubkacukru
150 gmasła
2 łyżkikakao
1 łyżkaśmietany
1 szt.jajko
Nadzienie:
1 kgtwarogu
4 szt.jajek
100 gmasła
szczyptasoli
1 i 1/3 kubkacukru
2 łyżkicukru waniliowego
1 op.budyniu waniliowego
Ponadto będziemy potrzebować:
350 gmaliny
cukier puder do posypania
- Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, jajek, kakao i śmietany zrób jednolitą kulkę. Całą kulkę podziel na 2 części w stosunku 1: 2. Mniejszą kulkę zawiń w folię aluminiową i odłóż do zamrażarki.
- Przygotuj blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm, dno wyłóż papierem do pieczenia a piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni.
- Większą kulkę ciasta rozwałkuj do wymiarów blaszki i ostrożnie przełóż ciasto na blaszkę. Ponakłuwaj je widelcem i włóż do piekarnika, dopóki przygotowujesz krem.
- Białka ubij ze szczytpą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym do osiągnięcia pianki, dodaj masło, twaróg, budyń w proszku i na mniejszych obrotach połącz wszystko mikserem. Na koniec drewnianą łyżką wmieszaj pianę z białek i nadzienie połóż na cieście.
- Na krem połóż maliny a na wierzch zetrzyj na tarce na dużych oczkach ciasto z zamrażarki.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Strouhaný tvarohový řez s malinami.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Strúhaný tvarohový rez s malinami.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Quark-Raspelkuchen mit Himbeeren an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Reszelt túrós szelet málnával.
KOMENTARZE DO PRZEPISU