NajPrzepis.pl Desery Kołacze Ciasto twarogowe z malinami, tarte na tarce
Ciasto twarogowe z malinami, tarte na tarce
Przepis Ciasto twarogowe z malinami, tarte na tarce
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   18.4.2021

Ciasto twarogowe z malinami, tarte na tarce

Bardzo lubiane ciasto z twarogowym nadzieniem. Ciasto tarte na tarce na grubych oczkach pozwala uzyskać ładny wierzch, który wystarczy już tylko delikatnie posypać cukrem. Orzeźwiające maliny dodają ciastu fantastyczny smak.

Składniki
2 kubki
mąki
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
3/4 kubka
cukru
150 g
masła
2 łyżki
kakao
1 łyżka
śmietany
1 szt.
jajko

Nadzienie:

1 kg
twarogu
4 szt.
jajek
100 g
masła
szczypta
soli
1 i 1/3 kubka
cukru
2 łyżki
cukru waniliowego
1 op.
budyniu waniliowego

Ponadto będziemy potrzebować:

350 g
maliny
cukier puder do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, jajek, kakao i śmietany zrób jednolitą kulkę. Całą kulkę podziel na 2 części w stosunku 1: 2. Mniejszą kulkę zawiń w folię aluminiową i odłóż do zamrażarki.
  2. Przygotuj blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm, dno wyłóż papierem do pieczenia a piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni.
  3. Większą kulkę ciasta rozwałkuj do wymiarów blaszki i ostrożnie przełóż ciasto na blaszkę. Ponakłuwaj je widelcem i włóż do piekarnika, dopóki przygotowujesz krem.
  4. Białka ubij ze szczytpą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym do osiągnięcia pianki, dodaj masło, twaróg, budyń w proszku i na mniejszych obrotach połącz wszystko mikserem. Na koniec drewnianą łyżką wmieszaj pianę z białek i nadzienie połóż na cieście.
  5. Na krem połóż maliny a na wierzch zetrzyj na tarce na dużych oczkach ciasto z zamrażarki.
  6. Włóż do piekarnika, zmniejsz temperaturę na 180 stopni i piecz około 1 godziny.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz