Ciasto twarogowe z malinami, tarte na tarce

Przepis Ciasto twarogowe z malinami, tarte na tarce

Dodał: NajKasia, 18.4.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Bardzo lubiane ciasto z twarogowym nadzieniem. Ciasto tarte na tarce na grubych oczkach pozwala uzyskać ładny wierzch, który wystarczy już tylko delikatnie posypać cukrem. Orzeźwiające maliny dodają ciastu fantastyczny smak.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 18.4.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

2 kubkimąki
1 łyżeczkaproszku do pieczenia
3/4 kubkacukru
150 gmasła
2 łyżkikakao
1 łyżkaśmietany
1 szt.jajko

Nadzienie:

1 kgtwarogu
4 szt.jajek
100 gmasła
szczyptasoli
1 i 1/3 kubkacukru
2 łyżkicukru waniliowego
1 op.budyniu waniliowego

Ponadto będziemy potrzebować:

350 gmaliny
cukier puder do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, jajek, kakao i śmietany zrób jednolitą kulkę. Całą kulkę podziel na 2 części w stosunku 1: 2. Mniejszą kulkę zawiń w folię aluminiową i odłóż do zamrażarki.
  2. Przygotuj blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm, dno wyłóż papierem do pieczenia a piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni.
  3. Większą kulkę ciasta rozwałkuj do wymiarów blaszki i ostrożnie przełóż ciasto na blaszkę. Ponakłuwaj je widelcem i włóż do piekarnika, dopóki przygotowujesz krem.
  4. Białka ubij ze szczytpą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym do osiągnięcia pianki, dodaj masło, twaróg, budyń w proszku i na mniejszych obrotach połącz wszystko mikserem. Na koniec drewnianą łyżką wmieszaj pianę z białek i nadzienie połóż na cieście.
  5. Na krem połóż maliny a na wierzch zetrzyj na tarce na dużych oczkach ciasto z zamrażarki.
  6. Włóż do piekarnika, zmniejsz temperaturę na 180 stopni i piecz około 1 godziny.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj