NajPrzepis.pl Torty Ciasto truskawkowe bez pieczenia
Ciasto truskawkowe bez pieczenia
Przepis Ciasto truskawkowe bez pieczenia
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Sezon na truskawki w pełni. To truskawkowe ciasto jest świetne, szybkie i orzeźwiające. Dzięki temu, że się go nie piecze a przygotowanie jest proste, nie musisz w upalne dni spędzać dużo czasu w kuchni. Zamiast tego możesz delektować się orzeźwiającym i smacznym deserem.

NajKasia    ·   14.7.2022

Ciasto truskawkowe bez pieczenia

Sezon na truskawki w pełni. To truskawkowe ciasto jest świetne, szybkie i orzeźwiające. Dzięki temu, że się go nie piecze a przygotowanie jest proste, nie musisz w upalne dni spędzać dużo czasu w kuchni. Zamiast tego możesz delektować się orzeźwiającym i smacznym deserem.

35 min.
Przygotowanie
Składniki

Spód

150 g
herbatników bez cukru (ewentualnie mogą też być jakiekolwiek herbatniki)

Warstwa truskawkowa

300 g
świeżych truskawek
1 op.
budyniu truskawkowego
30 g
białka truskawkowego (albo słodzika)
50 ml
wody

Warstwa śmietankowa

250 ml
śmietany kremówki
1 op.
śmietanfix
100 g
delikatnego twarogu
1 op.
cukru waniliowego

Na wierzch

40 g
czekolady
2 łyżeczki
mleka
liofilizowane/ świeże truskawki
Sposób przepisu
Drukuj
35 min.
Przygotowanie
  1. Na dno formy (średnica 20cm) ułóż herbatniki.
  2. Truskawki rozmiksuj blenderem. Budyń w proszku i białko wymieszaj w wodzie. Dodaj do musu truskawkowego i gotuj aż zgęstnieje. Gotową truskawkową mieszankę nałóż na herbatniki.
  3. Śmietanę zmiksuj ze smietanfixem. Twaróg wymieszaj z cukrem i bitą śmietaną. Nałóż na warstwę truskawkową.
  4. Na wierzchu ułóż pozostałe herbatniki. Czekoladę z mlekiem rozpuść w kuchence mikrofalowej (30 sekund). Wymieszaj i polej na wierzch ciasta. Na koniec możesz ozdobić liofilizowanymi lub świeżymi truskawkami. Przed podaniem pozostaw ciasto w lodówce aby stężało, idealnie na całą noc.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz