NajPrzepis.pl Ciasto śliwkowe
Ciasto śliwkowe
Przepis Ciasto śliwkowe
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   31.8.2022

Ciasto śliwkowe

Świetne ciasto śliwkowe. Smakuje jak drożdżowe. Spróbuj. Prawdziwy przysmak.

Składniki

SKŁADNIKI NA 25 PORCJI:

15 łyżek
mąki
8 łyżek
cukru
8 łyżek
mleka
8 łyżek
oleju roślinnego
1 szt.
jajko
1 małe op.
proszku do pieczenia
250 g
serka danio o smaku jabłko z cynamonem na wierzch
1 szt.
cukier cynamonowy
1 kg
śliwek

Kruszonka:

100 g
masła
3 łyżki
cukru pudru
5 łyżek
mąki
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Do miski daj mąkę, cukier, jajka, dolej olej i mleko. Dodaj proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. Powstanie rzadsze ciasto. Jeśli ciasto jest gęstsze, dodaj trochę mleka.
  2. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wymiary blaszki 35x25 cm.
  3. Śliwki umyj, przekrój na pół, wyjmij pestki i ułóż je stroną przecięcia w górę. Możesz użyć różnych owoców, ale przy śliwkach ciasto smakuje jak drożdżowe. Posyp cukrem cynamonowym.
  4. Na śliwki daj serek danio.
  5. Z mąki, cukru i masła przygotuj kruszonkę - po prostu na sucho wymieszaj wszystkie składniki. Posyp ciasto kruszonką.
  6. Tak przygotowane ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Po upieczeniu ciasto pokrój i podawaj. Smacznego.

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej kucharki - Dorisa

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz