Do garnka daj śliwki, zalej kubkiem wody, dodaj cukier i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz temperaturę i duś przez około 5 minut,dopóki śliwki nie zmiękną, ale uważaj, aby się nie rozpadły. Sok odstaw na bok, potem polejesz nim biszkopt. Śliwki zalej alkoholem, wymieszaj i pozostaw na co najmniej 1 godzinę (albo na całą noc), dopóki nie wsiąknie w nie większość płynu (resztę alkoholu zostaw, możesz nim polać biszkopt).
Przygotuj ciasto. Jajka najpierw wyjmij z lodówki. Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmaruj masłem i przykryj papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 °C.
Białka ubij do osiągnięcia pianki, potem stale mieszając dodawał łyżka po łyżce cukier i ubijaj z białkami aż staną się błyszczące. Stopniowo dodawaj żółtka, miksuj dopóki piana nie będzie lekka i puszysta.
Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i kakao przesiej do czystej miski, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj. Sypkie składniki powoli i stopniowo dodawaj do zmiksowanych jajek dopóki wszystko się nie połączy.
Ciasto daj na blaszkę i piecz przez około 15 min. Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia i polej sokiem oraz alkoholem, które pozostały ze śliwek.
Przygotuj krem. Odlej ½ kubka mleka, które wymieszaj z żółtkami, budyniem, mąką pszenną i skrobią ziemniaczaną. Resztę mleka z cukrem waniliowym doprowadź do wrzenia. Gdy zacznie wrzeć stale mieszając rózgą dodaj mieszankę mleka z pozostałymi składnikami. Po wymieszaniu zagotuj. Odstaw z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Masło wyjmij z lodówki, pokrój na kawałki i poczekaj aż zagrzeje się do temperatury pokojowej. Miękkie masło ubij z cukrem pudrem na sztywno i stale mieszając łyżka po łyżce dodaj ostygnięty budyń. Gładki krem nanieś na biszkopt. Śliwki wciśnij w krem i daj ciasto do lodówki co najmniej na godzinę.
Przygotuj polewę. Czekoladę połam na kostki, dodaj olej roślinny i rozpuść w kąpieli wodnej. Powstałą polewą polej ciasto i pozostaw aby stężała, najlepiej na całą noc.