NajPrzepis.pl Desery Ciastka Ciasto prawie jak lody - doskonałe, wilgotne ciasto z kremem z żółtek
Ciasto prawie jak lody - doskonałe, wilgotne ciasto z kremem z żółtek
Przepis Ciasto prawie jak lody - doskonałe, wilgotne ciasto z kremem z żółtek
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Fantastyczne ciasto, które doskonale orzeźwia podczas letnich dni. Ciasto zalewa się syropem i rumem a krem przygotowuje się z budyniu waniliowego i żółtek. Koniecznie spróbuj, jest fantastyczne.

NajKasia    ·   6.7.2022

Ciasto prawie jak lody - doskonałe, wilgotne ciasto z kremem z żółtek

Fantastyczne ciasto, które doskonale orzeźwia podczas letnich dni. Ciasto zalewa się syropem i rumem a krem przygotowuje się z budyniu waniliowego i żółtek. Koniecznie spróbuj, jest fantastyczne.

55 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

4 szt.
jajek
60 g
cukru
40 ml
wody
80 g
mąki
35 g
kakao
1 małe op.
proszku do pieczenia
1 łyżeczka
esencji rumowej lub 2 łyżki rumu

Syrop:

60 ml
wody
30 g
cukru
1 łyżka
esencji rumowej lub 3 łyżki rumu

Krem:

5 szt.
żółtek
750 ml
mleka
200 g
masła
2 łyżki
cukru
3 op.
budyniu waniliowego

Ponadto:

250 ml
śmietany kremówki
2 łyżki
cukru pudru
50 g
czekolady
Sposób przepisu
Drukuj
55 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
  1. Białka zmiksuj z cukrem na sztywną pianę, dodaj wodę, rum i żółtka. Krótko miksuj a na koniec wymieszaj z mąką z proszkiem do pieczenia i kakao. Przygotowane ciasto nałóż na blaszkę i upiecz. Piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
  2. Po upieczeniu jeszcze gorące ciasto polej syropem. Syrop przygotuj tak, że na patelni przysmaż cukier na karmel, dodaj wodę i poczekaj aż karmel się rozpuści. Gdy masa jest jednorodna odstaw z palnika i dodaj rum lub esencję rumową.
  3. W mleku wymieszaj cukier, budyń waniliowy i żółtka i ugotuj gęstą masę, którą pozostaw do ostygnięcia. Masło ubij na pianę i stopniowo łyżka po łyżce mieszaj z ostygniętą masą z żółtek.
  4. Krem nałóż na ciasto, ładnie wygładź a na wierzch nałóż ubitą bitą śmietanę. Wierzch ozdób czekoladą.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz