Ciasto ponczowe z przepisu od Janki

Ciasto ponczowe z przepisu od Janki
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Ciasto ponczowe z przepisu od JankiCiasto ponczowe z przepisu od Janki
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

To jest jedno z ulubionych ciast w naszej rodzinie. Bez ciasta ponczowego nie może się odbyć żadna rodzinna impreza. Chociaż przepis na pierwszy rzut oka wydaje się skomplikowany, to w rzeczywistości wcale taki nie jest. Jest to całkiem proste ciasto biszkoptowe, które będzie w stanie upiec nawet początkująca osoba.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Ciasto ponczowe z przepisu od JankiCiasto ponczowe z przepisu od Janki
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Będziemy potrzebować: (3 x ciasto z 4 jajek, ...)
4 szt.jajek
6 łyżekwody
200 gcukru pudru
200 gmąki
½ małego op.proszku do pieczenia

Ponadto będziemy potrzebować:

700 mlrzadkiego dżemu - truskawkowego, malinowego, porzeczkowego, może być też morelowy

Syrop ponczowy:

500 mlsyrop malinowy (albo inny czerwony)
100 mlwody
100 mlrumu
aromat ponczowy
sok z 1 cytryny
cukier do smaku

Polewa:

250 gcukru pudru
1 łyżkawrzącej wody
1-2 łyżkisoku z cytryny
szczyptaczerwonego barwnika

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Żółtka zmiksuj z cukrem, stopniowo łyżka po łyżce dodawaj wodę, zmiksuj z mąką i proszkiem dod pieczenia a na końcu już tylko ręcznie! wymieszaj ze sztywną pianą z białek. Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 15 - 20 minut w temperaturze 180°C. (każdy piekarnik piecze inaczej - kieruj się swoim piekarnikiem). W ten sposób upiecz 3 biszkoptowe korpusy.
  2. Dolny kopus posmaruj grubszą warstwą dżemu. Środkowy korpus pokrój na paski 5 - 6 cm.
  3. Syrop ponczowy nalej na głęboką blaszkę, jeden pas ciasta na krótko zamocz w syropie i połóż na dolnym korpusie. Obok niego połóż nie namoczony pasek a obok znowu namoczony w syropie. Tak ułóż cały środkowy płat. Pozostałym syropem polej tylko namoczone pasy. Te suche napiją się syropu z tych namoczonych i powinien powstać efekt marmurkowy.
  4. Posmaruj pozostałym dżemem i połóż trzeci biszkoptowy korpus. Na wierzchu połóż pustą blaszkę i włóż do niej kartony z mlekiem albo mąkę, aby płaty się ładnie połączyły i pozostaw na noc w lodówce. Na drugi dzień posmaruj polewą. Kroj ostrym nożem.
  5. Syrop:
    Do wrzącej wody daj cukier, pozostaw aby się krótko gotowało dopóki cukier się nie rozpuści, odstaw i dodaj syrop, rum, aromat, sok z cytryny i pozostaw aby trochę ostygło. Spróbuj i dosłodź. Każdy syrop jest inny - dlatego nie podaję ilości cukru.
  6. Polewa:
    Przesiany cukier utrzyj z wodą i sokiem z cytryny.

* WSKAZÓWKA 1: Jeśli składanie środkowego płatu wydaje Ci się skomplikowane, to po prostu cały równomiernie polej syropem.

* WSKAZÓWKA 2: Dżem najlepszy jest rzadki, bez dużych kawałków owoców.

* WSKAZÓWKA 3: Syrop najlepszy jest malinowy, ale może być też truskawkowy, wiśniowy albo z owoców leśnych. Kupuję dobrej jakości syropy bez dodatków chemicznych. Stosunek wody, syropu i rumu możesz zmieniać według preferencji smakowych, tak aby w sumie było 700 ml. Jeśli ciasto będą jadły też dzieci, to możesz nie dawać rumu i do 700 ml uzupełnić wodą lub syropem.

Źródło: Recepty z mojej kuchyne

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj