NajPrzepis.pl Ciasto ponczowe jak z cukierni
Ciasto ponczowe jak z cukierni
Przepis Ciasto ponczowe jak z cukierni

Doskonałe i smaczne ciasto ponczowe, które jest bardzo lubiane. Każdy piecze po swojemu, ale to ciasto jest naprawdę świetne jak z cukierni. Pycha!

NajKasia    ·   10.9.2021

Ciasto ponczowe jak z cukierni

Doskonałe i smaczne ciasto ponczowe, które jest bardzo lubiane. Każdy piecze po swojemu, ale to ciasto jest naprawdę świetne jak z cukierni. Pycha!

Składniki

Ciasto - 3 x białe (tj. 12 szt. jajek):

4 szt.
jajek
4 łyżki
cukru
4 łyżki
ciepłej wody
4 łyżki
mąki
1 łyżeczka
proszku do pieczenia

Ciasto - 2 x różowe (tj. 8 szt. jajek):

4 szt.
jajek
4 łyżki
cukru
4 łyżki
ciepłej wody
4 łyżki
mąki
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
czerwony lub różowy barwnik spożywczy

Poncz:

500 ml
wody
500 g
cukru
3 szt
cytryn - sok
2 łyżeczki
aromatu ponczowego
1 szt.
pomarańcza - sok

Ponadto będziemy potrzebować:

polewę ponczową marki Dr. Oetker
dżem morelowy
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Cukier i jajka wymieszaj do osiągnięcia pianki, następnie dodaj wodę, mąkę i proszek do pieczenia. Przy różowym cieście do jajek i cukru dodaj barwnik i mieszaj razem do osiągnięcia pianki a dopiero potem stopniowo dodawaj pozostałe składniki. Każde ciasto piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 - 25 minut.
  2. Poncz: Wszystko razem daj do garnka i zagotuj.
  3. Polewa ponczowa: Polewę zrób zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Możesz układać warstwy: białe ciasto, potem dżem morelowy, potem połóż różowe ciasto, które polej ponczem. Kolejne białe ciasto posmaruj dżemem morelowym i połóż je na różowym płacie "do góry nogami". Wierzch posmaruj dżemem i połóż różowy płat ciasta. Znowu polej ponczem i połóż ostatni płat białego ciasta, posmarowany dżemem.
  5. Na ciasto połóż blaszkę a na niej postaw kartony mleka albo książki i pozostaw tak na  4 godziny - ciasto jest obciążone. Wierzch polej przygotowaną polewą ponczową i pozostaw do zastygnięcia. Pokrój na ładne kawałki i podawaj. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz