NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasto ponczowe jak z cukierni
Ciasto ponczowe jak z cukierni
Przepis Ciasto ponczowe jak z cukierni
NajKasia    ·   9.3.2022

Ciasto ponczowe jak z cukierni

U nas w domu to ciasto jest bardzo lubiane i znika ze stołu w jeden dzień.

Składniki

Płaty biszkoptowe 2 szt.:

6 szt.
jajek
180 g
cukru pudru
6 łyżek
wody
250 g
mąki
1/2 małego op.
proszku do pieczenia

Różowe ciasto:

8 szt.
jajek
240 g
cukru
8 łyżek
wody
350 g
mąki
1 małe op.
proszku do pieczenia
czerwony barwnik spożywczy

Poncz:

850 ml
wody
850 g
cukru
aromat ponczowy

Wierzch:

polewa fondant
czekolada do ozdoby
+ marmolada
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Klasyczne jasne ciasto przygotuj w następujący sposób. Jajka utrzyj z cukrem pudrem, dodaj wode, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ciasto podziel na dwie połowy. Upiecz 2 cienkie płaty w temperaturze 220 stopni przez 10 minut.
  2. Różowe ciasto upiecz tak samo jak klasyczne ciasto, tylko dodaj do niego barwnik spożywczy. Piecz je w temperaturze 190 stopni przez 25 minut.
  3. Wodę i cukier doprowadź do wrzenia i dolej esencję ponczową do smaku.
  4. Upieczone i ostygnięte płaty posmaruj marmoladą. Na białym cieście połóż różowe, które polej ciepłym ponczem i na wystarczająco polane ciasto połóż płat posmarowany marmoladą. Dociśnij blaszką i pozostaw na całą noc dociśnięte.
  5. Wierzch polej różową polewą fondant i ozdób czekoladą.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz