Ciasto Paryż w płomieniach

Przepis Ciasto Paryż w płomieniach

Dodał: NajKasia, 23.9.2021

Kategorie: Urodziny, Świąteczne wypieki, Kołacze, Desery, Ciastka

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

To ciasto jest trochę bardziej skomplikowane jeśli chodzi o przygotowanie go, ale z pewnością warto spróbować. Było doskonałe i zniknęło z blaszki w ciągu kilku minut po wyjęciu go z lodówki.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 23.9.2021

Kategorie: Urodziny, Świąteczne wypieki, Kołacze, Desery, Ciastka

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciemne ciasto (2x):

4 szt.jajek
szczyptasoli
4 łyżkicukru kryształ
4 łyżkimąki
1 łyżeczkaproszku do pieczenia
2 łyżkikakao

Jasne ciasto:

7 szt.białek
szczyptasoli
12 łyżekcukru kryształ
1 łyżkamąki
200 g prażonych posiekanychorzechów laskowych

Krem:

7 szt.żółtek
200 gcukru pudru
500 mlmleka
5 łyzekskrobi kukurydzianej
250 gmasła
2 łyżeczkiesencji waniliowej
2 szt.banan
1 łyżkasoku z cytryny

Syrop:

100 mlwody
4 łyżkicukru kryształ
2 łyżkirumu

Do ozdoby:

200 mlśmietany kremówki
1 łyżkacukru pudru
2 łyżkikakao
według potrzebczekolada

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Stopniowo zmiksuj też żółtka. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao wymieszaj, aby nie mieć grudek i dodaj do pianki z jajek. Piecz w temperaturze 170 stopni przez około 15 minut. W ten sam sposób upiecz również drugie ciemne ciasto.
  2. Ubij pianę z białek i szczypty soli. Potem zmiksuj cukier a na koniec wymieszaj też z mąką, do której wcześniej dodaj prażone posiekane orzechy laskowe. Piecz w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut. 
  3. Składniki na syrop zagotuj wszystkie razem i ciepłym syropem pokrop wszystkie 3 ciasta. 
  4. Krem: Żółtka zmiksuj na piankę razem z cukrem pudrem. W 100 ml mleka wymieszaj widelcem skrobię. Resztę mleka wlej do garnka i zagotuj. Do zagotowanego mleka dodaj mleko ze skrobią oraz zmiksowane żółyka. Ugotuj gęstą masę. Masło zmiksuj z esencją waniliową do osiągnięcia pianki, stopniowo dodawaj do niej ostygniętą gęstą masę z żółtek. Część kremu odstaw a do reszty dodaj banany pokropione sokiem z cytryny aby nie zbrązowiały.
  5. Możesz układać warstwy. Najpierw ciemne ciasto, potem krem z bananami (połowa), jasne ciasto i reszta bananowego kremu. Znów ciemne ciasto i dociśnij je rękoma. Całe ciasto po wierzchu posmaruj bitą śmietaną do której dodaj cukier puder i kakao. Wierzch posyp wiórkami czekoladowymi a boki posmaruj pozostałym kremem bez bananów. 
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj