NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Urodziny Ciasto Paryż w płomieniach
Ciasto Paryż w płomieniach
Przepis Ciasto Paryż w płomieniach
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   23.9.2021

Ciasto Paryż w płomieniach

To ciasto jest trochę bardziej skomplikowane jeśli chodzi o przygotowanie go, ale z pewnością warto spróbować. Było doskonałe i zniknęło z blaszki w ciągu kilku minut po wyjęciu go z lodówki.

80 min.
Przygotowanie
55 min.
Gotowanie
Składniki

Ciemne ciasto (2x):

4 szt.
jajek
szczypta
soli
4 łyżki
cukru kryształ
4 łyżki
mąki
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
2 łyżki
kakao

Jasne ciasto:

7 szt.
białek
szczypta
soli
12 łyżek
cukru kryształ
1 łyżka
mąki
200 g prażonych posiekanych
orzechów laskowych

Krem:

7 szt.
żółtek
200 g
cukru pudru
500 ml
mleka
5 łyzek
skrobi kukurydzianej
250 g
masła
2 łyżeczki
esencji waniliowej
2 szt.
banan
1 łyżka
soku z cytryny

Syrop:

100 ml
wody
4 łyżki
cukru kryształ
2 łyżki
rumu

Do ozdoby:

200 ml
śmietany kremówki
1 łyżka
cukru pudru
2 łyżki
kakao
według potrzeb
czekolada
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Stopniowo zmiksuj też żółtka. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao wymieszaj, aby nie mieć grudek i dodaj do pianki z jajek. Piecz w temperaturze 170 stopni przez około 15 minut. W ten sam sposób upiecz również drugie ciemne ciasto.
  2. Ubij pianę z białek i szczypty soli. Potem zmiksuj cukier a na koniec wymieszaj też z mąką, do której wcześniej dodaj prażone posiekane orzechy laskowe. Piecz w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut. 
  3. Składniki na syrop zagotuj wszystkie razem i ciepłym syropem pokrop wszystkie 3 ciasta. 
  4. Krem: Żółtka zmiksuj na piankę razem z cukrem pudrem. W 100 ml mleka wymieszaj widelcem skrobię. Resztę mleka wlej do garnka i zagotuj. Do zagotowanego mleka dodaj mleko ze skrobią oraz zmiksowane żółyka. Ugotuj gęstą masę. Masło zmiksuj z esencją waniliową do osiągnięcia pianki, stopniowo dodawaj do niej ostygniętą gęstą masę z żółtek. Część kremu odstaw a do reszty dodaj banany pokropione sokiem z cytryny aby nie zbrązowiały.
  5. Możesz układać warstwy. Najpierw ciemne ciasto, potem krem z bananami (połowa), jasne ciasto i reszta bananowego kremu. Znów ciemne ciasto i dociśnij je rękoma. Całe ciasto po wierzchu posmaruj bitą śmietaną do której dodaj cukier puder i kakao. Wierzch posyp wiórkami czekoladowymi a boki posmaruj pozostałym kremem bez bananów. 
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz