Ciasto Paryż w płomieniach
To ciasto jest trochę bardziej skomplikowane jeśli chodzi o przygotowanie go, ale z pewnością warto spróbować. Było doskonałe i zniknęło z blaszki w ciągu kilku minut po wyjęciu go z lodówki.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
SKŁADNIKI
Ciemne ciasto (2x):
4 szt.jajek
szczyptasoli
4 łyżkicukru kryształ
4 łyżkimąki
1 łyżeczkaproszku do pieczenia
2 łyżkikakao
Jasne ciasto:
7 szt.białek
szczyptasoli
12 łyżekcukru kryształ
1 łyżkamąki
200 g prażonych posiekanychorzechów laskowych
Krem:
7 szt.żółtek
200 gcukru pudru
500 mlmleka
5 łyzekskrobi kukurydzianej
250 gmasła
2 łyżeczkiesencji waniliowej
2 szt.banan
1 łyżkasoku z cytryny
Syrop:
100 mlwody
4 łyżkicukru kryształ
2 łyżkirumu
Do ozdoby:
200 mlśmietany kremówki
1 łyżkacukru pudru
2 łyżkikakao
według potrzebczekolada
- Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Stopniowo zmiksuj też żółtka. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao wymieszaj, aby nie mieć grudek i dodaj do pianki z jajek. Piecz w temperaturze 170 stopni przez około 15 minut. W ten sam sposób upiecz również drugie ciemne ciasto.
- Ubij pianę z białek i szczypty soli. Potem zmiksuj cukier a na koniec wymieszaj też z mąką, do której wcześniej dodaj prażone posiekane orzechy laskowe. Piecz w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut.
- Składniki na syrop zagotuj wszystkie razem i ciepłym syropem pokrop wszystkie 3 ciasta.
- Krem: Żółtka zmiksuj na piankę razem z cukrem pudrem. W 100 ml mleka wymieszaj widelcem skrobię. Resztę mleka wlej do garnka i zagotuj. Do zagotowanego mleka dodaj mleko ze skrobią oraz zmiksowane żółyka. Ugotuj gęstą masę. Masło zmiksuj z esencją waniliową do osiągnięcia pianki, stopniowo dodawaj do niej ostygniętą gęstą masę z żółtek. Część kremu odstaw a do reszty dodaj banany pokropione sokiem z cytryny aby nie zbrązowiały.
- Możesz układać warstwy. Najpierw ciemne ciasto, potem krem z bananami (połowa), jasne ciasto i reszta bananowego kremu. Znów ciemne ciasto i dociśnij je rękoma. Całe ciasto po wierzchu posmaruj bitą śmietaną do której dodaj cukier puder i kakao. Wierzch posyp wiórkami czekoladowymi a boki posmaruj pozostałym kremem bez bananów.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Zákusek Paříž v plamenech.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Zákusok Paríž v plameňoch.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Leckere Bananen-Schokoladen-Schnitten an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide „Forró Párizs” szelet.
KOMENTARZE DO PRZEPISU