Ciasto orzechowe z twarogiem

Przepis Ciasto orzechowe z twarogiem

Dodał: NajKasia, 14.7.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

"Co chcesz na drugie śniadanie? Jogurt czy banana?", chcę aby mój syn Kubuś dał mi jednoznaczną odpowiedź a on tylko bezradnie krzyżuje ramiona i nie potrafi wybrać. Ale właściwie wcale mnie to nie dziwi. Ja też wczoraj nie potrafiłam się zdecydować czy mam ochotę na ciasto z orzechami czy wolę z twarogiem. Ostatecznie wyczarowałam to, na które przepis podaję poniżej.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 14.7.2021

Kategorie:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Spód:

550 gmąki
200 gmielonych orzechów włoskich
250 gcukru pudru
250 gmiękkiego masła
3 szt.jajek
1 i 1/2 małego op.proszku do pieczenia
1 op.cukru waniliowego

Nadzienie:

1 kgtwarogu z wiaderka
2 małe op.śmietany
160 gcukru pudru
2 szt.żółtek
1 op.budyniu waniliowego w proszku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ze wszystkich składników wyrób ciasto i włóż je co najmniej na 1 godzinę do lodówki.
  2. Następnie podziel na dwie różnej wielkości części, tę trochę większą daj na posmarowaną tłuszczem blaszkę z wyższymi brzegami  (ja mam 42x32cm wewnętrzne wymiary), ponakłuwaj widelcem, posmaruj marmoladą o wyrazistym smaku (ja dałam domową morelową), z pozostałej części ciasta zrób wałeczki i z części zrób krawędzie.
  3. Całe ciasto posmaruj nadzieniem twarogowym a z reszty wałeczków zrób na cieśnie kratkę.
  4. Piecz przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj