NajPrzepis.pl Desery Kołacze Ciasto orzechowe z twarogiem
Ciasto orzechowe z twarogiem
Przepis Ciasto orzechowe z twarogiem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   14.7.2021

Ciasto orzechowe z twarogiem

"Co chcesz na drugie śniadanie? Jogurt czy banana?", chcę aby mój syn Kubuś dał mi jednoznaczną odpowiedź a on tylko bezradnie krzyżuje ramiona i nie potrafi wybrać. Ale właściwie wcale mnie to nie dziwi. Ja też wczoraj nie potrafiłam się zdecydować czy mam ochotę na ciasto z orzechami czy wolę z twarogiem. Ostatecznie wyczarowałam to, na które przepis podaję poniżej.

35 min.
Przygotowanie
40 min.
Gotowanie
Składniki

Spód:

550 g
mąki
200 g
mielonych orzechów włoskich
250 g
cukru pudru
250 g
miękkiego masła
3 szt.
jajek
1 i 1/2 małego op.
proszku do pieczenia
1 op.
cukru waniliowego

Nadzienie:

1 kg
twarogu z wiaderka
2 małe op.
śmietany
160 g
cukru pudru
2 szt.
żółtek
1 op.
budyniu waniliowego w proszku
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ze wszystkich składników wyrób ciasto i włóż je co najmniej na 1 godzinę do lodówki.
  2. Następnie podziel na dwie różnej wielkości części, tę trochę większą daj na posmarowaną tłuszczem blaszkę z wyższymi brzegami  (ja mam 42x32cm wewnętrzne wymiary), ponakłuwaj widelcem, posmaruj marmoladą o wyrazistym smaku (ja dałam domową morelową), z pozostałej części ciasta zrób wałeczki i z części zrób krawędzie.
  3. Całe ciasto posmaruj nadzieniem twarogowym a z reszty wałeczków zrób na cieśnie kratkę.
  4. Piecz przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz