Ciasto monte bez pieczenia

Przepis Ciasto monte bez pieczenia

Dodał: NajKasia, 15.5.2021

Kategorie: Kołacze, Desery, Ciastka, Desery bez pieczenia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Bez pieczenia a jest naprawdę mistrzowskie. Jeśli lubisz deser Monte marki Zott /na pewno znasz dwukolorowy krem, który możesz kupić we wszystkich sklepach/, spróbuj zrobić to ciasto. Górną część ciasta miksowałam mikserem, następnym razem dodam mniej śmietany kremówki, krem będzie bardziej zwarty i smaczniejszy, ale ten też nie był zły. Pod względem smaku mogę to zaliczyć do najlepszych ciast jakie kiedykolwiek jadłam. I jeszcze tylko dodam że musisz być cierpliwa i poczekać aż ciasto naprawdę stężeje.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 15.5.2021

Kategorie: Kołacze, Desery, Ciastka, Desery bez pieczenia

SKŁADNIKI

Jasny krem:

1 lmleka
100 gskrobi kukurydzianej
100 gcukru
1 szt.cukru waniliowego
125 gmasła

Ciemny krem:

500 mlśmietany kremówki
200 ggorzkiej czekolady

Spód:

1 opakowanieherbatników
trochęrumu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Blaszkę wyłóż herbatnikami i pokrop je rumem.
  2. Przygotuj jasny krem. 0,75 l mleka podgrzej w garnuszku. W pozostałym mleku wymieszaj skrobię i oba cukry a potem wlej to do wrzącego mleka. Gotuj 2 minuty aż zgęstnieje. Gorące wymieszaj z masłem i jeszcze ciepłe wlej na spód z herbatników. Pozostaw do ostygnięcia.
  3. Przygotuj ciemny krem. Zagotuj śmietanę i dodaj do niej połamaną czekoladę. Chwilkę gotuj i pozostaw aż całkowicie ostygnie. Następnie włóż jeszcze na 2 godziny do lodówki.
  4. Następnie ubij na sztywno. Nałóż na jasny krem. Ostygnięte krój na kawałki.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj