NajPrzepis.pl Desery Kołacze Ciasto monte bez pieczenia
Ciasto monte bez pieczenia
Przepis Ciasto monte bez pieczenia
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   15.5.2021

Ciasto monte bez pieczenia

Bez pieczenia a jest naprawdę mistrzowskie. Jeśli lubisz deser Monte marki Zott /na pewno znasz dwukolorowy krem, który możesz kupić we wszystkich sklepach/, spróbuj zrobić to ciasto. Górną część ciasta miksowałam mikserem, następnym razem dodam mniej śmietany kremówki, krem będzie bardziej zwarty i smaczniejszy, ale ten też nie był zły. Pod względem smaku mogę to zaliczyć do najlepszych ciast jakie kiedykolwiek jadłam. I jeszcze tylko dodam że musisz być cierpliwa i poczekać aż ciasto naprawdę stężeje.

Składniki

Jasny krem:

1 l
mleka
100 g
skrobi kukurydzianej
100 g
cukru
1 szt.
cukru waniliowego
125 g
masła

Ciemny krem:

500 ml
śmietany kremówki
200 g
gorzkiej czekolady

Spód:

1 opakowanie
herbatników
trochę
rumu
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Blaszkę wyłóż herbatnikami i pokrop je rumem.
  2. Przygotuj jasny krem. 0,75 l mleka podgrzej w garnuszku. W pozostałym mleku wymieszaj skrobię i oba cukry a potem wlej to do wrzącego mleka. Gotuj 2 minuty aż zgęstnieje. Gorące wymieszaj z masłem i jeszcze ciepłe wlej na spód z herbatników. Pozostaw do ostygnięcia.
  3. Przygotuj ciemny krem. Zagotuj śmietanę i dodaj do niej połamaną czekoladę. Chwilkę gotuj i pozostaw aż całkowicie ostygnie. Następnie włóż jeszcze na 2 godziny do lodówki.
  4. Następnie ubij na sztywno. Nałóż na jasny krem. Ostygnięte krój na kawałki.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz