Ciasto miodowo-orzechowe - niebo w gębie

Przepis Ciasto miodowo-orzechowe - niebo w gębie

Dodał: NajKasia, 17.6.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Uwielbiam orzechy, więc koniecznie musiałam wypróbować ten przepis. Ale ten przysmak ma jedną ogromną wadę.... człowiek musi mieć naprawdę silną wolę, aby poczekać aż to ciasto poleży odpowiednio długo. :-) U nas się to zbytnio nie udało, to znaczy udało się tylko częściowo bo odłożona została tylko połowa. Druga połowę zjedliśmy zanim zmiękła, ale zupełnie nam to nie przeszkadzało.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 17.6.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

500 gmąki
150 gcukru
2 szt.jajek
200 gzimnego masła
2 łyżkipłynnego miodu
2 łyżeczkisody spożywczej
2 łyżeczkimleka
szczyptasoli

Mieszanka orzechowa:

350 ggrubo posiekanych orzechów włoskich
80 gcukru kryształ
120 gmasła
3 łyżkimiodu

Krem:

300 mlmleka
1 i 1/2 łyżkimąki
1 i 1/2 łyżkiskrobi ziemniaczanej
80 gcukru kryształ
1 op.cukru waniliowego
250 gmocno miękkiego masła
trochęrumu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. W rondelku roztop masło, dodaj cukier i mieszaj, dopóki nie zacznie karmelizować. Dodaj miód i orzechy i dokładnie wymieszaj.
  2. Krem: 300 ml mleka, 1 i 1/2 łyżki mąki, 1 i 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 80g cukru kryształ, 1 cukier waniliowy, 250g mocno miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) a oprócz tego trochę rumu do pokropienia dolnego spodu ciasta.
  3. W garnku wymieszaj mleko z cukrem kryształ, mąką i skrobią ziemniaczaną i stale mieszając ugotuj kaszę, którą pozostaw do ostygnięcia a potem zmiksuj z masłem i cukrem waniliowym.
  4. Wyrób gładkie ciasto, podziel na dwie części i każdą oddzielnie rozwałkuj do kształtu prostokąta o wymiarach dużej blaszki (około 40x30cm ). Jeden płat upiecz od razu. Piecz przez 10 minut w temperaturze 175 stopni. Na drugim płacie rozsmaruj jeszcze ciepłą mieszankę orzechową (nie może ostygnąć ponieważ wtedy stwardnieje!) a potem upiecz przez 10 minut w temperaturze 175 stopni. 
  5. Dolny "goły" spód ładnie popryskaj rumem, posmaruj kremem i  przykryj spodem z orzechami.
  6. Dociśnij i schowaj dobrze przykryte gdzieś w zimnym miejscu i najlepiej zapomnij, że w ogóle coś piekłaś, bo uwierz mi.... to są prawdziwe męczarnie, chodzić dookoła tego ciasta i czekać aż będzie miękkie. Ja odstawiłam je na pięć dni, ale wystarczy nawet jeden dzień. Nagrodą za cierpliwość jest naprawdę pyszne ciasto.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj