NajPrzepis.pl Ciasto miodowo-orzechowe - niebo w gębie
Ciasto miodowo-orzechowe - niebo w gębie
Przepis Ciasto miodowo-orzechowe - niebo w gębie
NajKasia    ·   17.6.2021

Ciasto miodowo-orzechowe - niebo w gębie

Uwielbiam orzechy, więc koniecznie musiałam wypróbować ten przepis. Ale ten przysmak ma jedną ogromną wadę.... człowiek musi mieć naprawdę silną wolę, aby poczekać aż to ciasto poleży odpowiednio długo. :-) U nas się to zbytnio nie udało, to znaczy udało się tylko częściowo bo odłożona została tylko połowa. Druga połowę zjedliśmy zanim zmiękła, ale zupełnie nam to nie przeszkadzało.

Składniki

Ciasto:

500 g
mąki
150 g
cukru
2 szt.
jajek
200 g
zimnego masła
2 łyżki
płynnego miodu
2 łyżeczki
sody spożywczej
2 łyżeczki
mleka
szczypta
soli

Mieszanka orzechowa:

350 g
grubo posiekanych orzechów włoskich
80 g
cukru kryształ
120 g
masła
3 łyżki
miodu

Krem:

300 ml
mleka
1 i 1/2 łyżki
mąki
1 i 1/2 łyżki
skrobi ziemniaczanej
80 g
cukru kryształ
1 op.
cukru waniliowego
250 g
mocno miękkiego masła
trochę
rumu
Sposób przepisu
Drukuj
  1. W rondelku roztop masło, dodaj cukier i mieszaj, dopóki nie zacznie karmelizować. Dodaj miód i orzechy i dokładnie wymieszaj.
  2. Krem: 300 ml mleka, 1 i 1/2 łyżki mąki, 1 i 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 80g cukru kryształ, 1 cukier waniliowy, 250g mocno miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) a oprócz tego trochę rumu do pokropienia dolnego spodu ciasta.
  3. W garnku wymieszaj mleko z cukrem kryształ, mąką i skrobią ziemniaczaną i stale mieszając ugotuj kaszę, którą pozostaw do ostygnięcia a potem zmiksuj z masłem i cukrem waniliowym.
  4. Wyrób gładkie ciasto, podziel na dwie części i każdą oddzielnie rozwałkuj do kształtu prostokąta o wymiarach dużej blaszki (około 40x30cm ). Jeden płat upiecz od razu. Piecz przez 10 minut w temperaturze 175 stopni. Na drugim płacie rozsmaruj jeszcze ciepłą mieszankę orzechową (nie może ostygnąć ponieważ wtedy stwardnieje!) a potem upiecz przez 10 minut w temperaturze 175 stopni. 
  5. Dolny "goły" spód ładnie popryskaj rumem, posmaruj kremem i  przykryj spodem z orzechami.
  6. Dociśnij i schowaj dobrze przykryte gdzieś w zimnym miejscu i najlepiej zapomnij, że w ogóle coś piekłaś, bo uwierz mi.... to są prawdziwe męczarnie, chodzić dookoła tego ciasta i czekać aż będzie miękkie. Ja odstawiłam je na pięć dni, ale wystarczy nawet jeden dzień. Nagrodą za cierpliwość jest naprawdę pyszne ciasto.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz