NajPrzepis.pl Ciasto Milky way
Ciasto Milky way
Przepis Ciasto Milky way
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   20.1.2022

Ciasto Milky way

Świetny batonik Milky way w formie ciasta. Kakaowe ciasto, mleczne nadzienie a na wierzchu czekolada. Jeśli lubisz te słodkie batoniki, które już od wielu lat sprzedawane są w sklepach, to na pewno będzie Ci smakować również to ciasto. Chociaż mogę nawet powiedzieć, że ciasto jest lepsze. Bardzo chętnie do kremów dodaję mleko w proszku, to nadaje mu łagodniejszy smak; jest bardziej kremowy i smaczniejszy, ale o gustach się nie dyskutuje, więc możliwe że Tobie aż tak bardzo to nie będzie smakować.

Składniki

Ciasto:

6 szt.
jajek
1/2 kubka
mąki
1/2 kubka
skrobi kukurydzianej
1,5 kubka
cukru
3 łyżki
kakao
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
2 łyżki
oleju

Nadzienie:

1/2 kubka
mleka
2 kubki
mleka w proszku
3/4 kubka
cukru
350 g
masła

Wierzch:

60 g
gorzkiej czekolady
60 g
mlecznej czekolady
80 g
masła
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 stopni i przygotuj blaszkę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm, którą wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Białka z cukrem zmiksuj na sztywną pianę, stopniowo dodawaj żółtka i miksuj mikserem. Następnie dodaj olej, mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, kakao i tak przygotowane ciasto wylej na blaszkę.
  3. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku przez około 20 - 25 minut. Upieczone ciasto podziel na dwie połowy i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Przygotuj nadzienie. Mleko wymieszaj z cukrem i daj na ogień. Podgrzewaj dopóki cukier się nie rozpuści. Odstaw i pozostaw do ostygnięcia.
  5. Masło utrzyj do osiągnięcia pianki i stopniowo dolewaj mleko. Następnie dodaj mleko w proszku i wymieszaj aż będzie gładka masa. Mieszanka powinna być jednolita i bez grudek.
  6. Jeden płat ciasta posmaruj kremem, połóż drugi płat ciasta i delikatnie dociśnij rękoma. 
  7. Czekoladę razem z masłem rozpuść w kąpieli wodnej i nałóż ją na wierzch ciasta. Pozostaw do zastygnięcia, pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego! 
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz