Ciasto Milky way

Przepis Ciasto Milky way

Dodał: NajKasia, 20.1.2022

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Świetny batonik Milky way w formie ciasta. Kakaowe ciasto, mleczne nadzienie a na wierzchu czekolada. Jeśli lubisz te słodkie batoniki, które już od wielu lat sprzedawane są w sklepach, to na pewno będzie Ci smakować również to ciasto. Chociaż mogę nawet powiedzieć, że ciasto jest lepsze. Bardzo chętnie do kremów dodaję mleko w proszku, to nadaje mu łagodniejszy smak; jest bardziej kremowy i smaczniejszy, ale o gustach się nie dyskutuje, więc możliwe że Tobie aż tak bardzo to nie będzie smakować.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 20.1.2022

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

6 szt.jajek
1/2 kubkamąki
1/2 kubkaskrobi kukurydzianej
1,5 kubkacukru
3 łyżkikakao
1 łyżeczkaproszku do pieczenia
2 łyżkioleju

Nadzienie:

1/2 kubkamleka
2 kubkimleka w proszku
3/4 kubkacukru
350 gmasła

Wierzch:

60 ggorzkiej czekolady
60 gmlecznej czekolady
80 gmasła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 stopni i przygotuj blaszkę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm, którą wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Białka z cukrem zmiksuj na sztywną pianę, stopniowo dodawaj żółtka i miksuj mikserem. Następnie dodaj olej, mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, kakao i tak przygotowane ciasto wylej na blaszkę.
  3. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku przez około 20 - 25 minut. Upieczone ciasto podziel na dwie połowy i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Przygotuj nadzienie. Mleko wymieszaj z cukrem i daj na ogień. Podgrzewaj dopóki cukier się nie rozpuści. Odstaw i pozostaw do ostygnięcia.
  5. Masło utrzyj do osiągnięcia pianki i stopniowo dolewaj mleko. Następnie dodaj mleko w proszku i wymieszaj aż będzie gładka masa. Mieszanka powinna być jednolita i bez grudek.
  6. Jeden płat ciasta posmaruj kremem, połóż drugi płat ciasta i delikatnie dociśnij rękoma. 
  7. Czekoladę razem z masłem rozpuść w kąpieli wodnej i nałóż ją na wierzch ciasta. Pozostaw do zastygnięcia, pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego! 
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj