Ciasto maślane o zapachu pomarańczy na świąteczne słodkości

Przepis Ciasto maślane o zapachu pomarańczy na świąteczne słodkości
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Powoli zbliża się Boże Narodzenie, dlatego nie powinno się już dłużej zwlekać z wyborem przepisów, które chcesz z tej okazji wypróbować. Polecam wypróbować to delikatne ciasto, które było moim ulubionym w poprzednie święta.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

140 gmasła
1 op.cukru waniliowego
2 szt.żółtek
250 gmąki
50 gcukru pudru
1 łyżeczkaskórki pomarańczowej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Skórkę zetrzyj na tarce ze świeżej pomarańczy (ja używam pomarańczy bio, mogą być też zwykłe ale nie zapomnij ich porządnie umyć).
  2. Masło w pokojowej temperaturze, przesianą mąkę i cukier, żółtka, cukier waniliowy i skórkę z pomarańczy utrzyj na jednolitą kulkę, którą zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej godzinę.
  3. Ja z tego ciasta robię koszyczki ale zwykłe wykrawane ciasteczka też będą dobre. Koszyczki piekę w temperaturze 170 stopni przez około 7 minut - obserwuj.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj