NajPrzepis.pl Desery Kołacze Ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady i śmietany
Ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady i śmietany
Przepis Ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady i śmietany
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   4.2.2023

Ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady i śmietany

Ciasto marchewkowe jest wspaniałe właśnie ze względu na jego soczysty smak. I oczywiście nie może w nim zabraknąć orzechów. Orzechy są źródłem białek, tłuszczów, składników mineralnych i witamin. Oprócz tego orzechy dostarczają naszemu organizmowi błonnika, który jest ważny dla dobrego trawienia.

35 min.
Przygotowanie
40 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

1 kubeczek = 250 ml
1,5 kubeczka
mąki
1 kubeczek
mielonych orzechów włoskich
1 kubeczek
oleju słonecznikowego
3 szt. (większych)
marchewek
3 szt.
jajek
1 kubeczek
cukru kryształ
1 szt.
proszku do pieczenia
1 szt.
cukru waniliowego
do smaku
skórka z cytryny

Polewa:

200 g
białej czekolady
100 ml
śmietany kremówki

Ozdoby:

marcepan
barwnik spożywczy
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Jajka zmiksuj z cukrem. Stale mieszając dodaj olej, zmielone orzechy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy oraz skórkę z cytryny. Na koniec dodaj marchew startą na tarce na małych oczkach.
  2. Ciasto wylej do formy o wymiarach 25x30 cm posmarowanej olejem i posypanej mąką. Piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 40 minut.
  3. Polej roztopioną białą czekoladą wymieszaną ze śmietaną kremówką.
  4. Ozdób marchewkami z marcepana.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz