Ciasto macocha - przepis ze zdjęciami

Ciasto macocha - przepis ze zdjęciami

Dodał: NajKasia, 13.5.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Wypróbowałam przepis na ciasto, które bardzo mi się podobał na zdjęciu i muszę przyznać, że było tak pyszne, że na jutro nie zostanie ani jeden kawałek. Doskonałe ciasto z dodatkiem budyniu waniliowego a na wierzchu krem ze śmietany. W przepisie na wierzchu była starta na tarce gorzka czekolada, ja użyłam nadziewanej czekolady ale możesz też użyć na przykład kakao.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 13.5.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

5 szt.jajek
250 gcukru
100 mloleju
100 mlletniej wody
250 gmąki
1 małe op.proszku do pieczenia
1 łyżkakakao

Nadzienie:

2 op.budyniu waniliowego
5 łyżekcukru
800 mlmleka

Krem:

400 mlśmietany
250 mlśmietany kremówki
2 szt.cukru waniliowego

Do ozdoby:

1 szt.czekolady

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Żółtka z cukrem ubij, dodaj wodę i olej. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia a na koniec delikatnie wymieszaj z ubitą pianą z białek. Mniej więcej dwie trzecie ciasta daj na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blaszkę, do reszty dosyp kakao i daj na blaszkę.
  2. Z budyniu, mleka i cukru ugotuj budyń i łyżką nałóż go na upieczone ciasto. Potem lekko przejedź po tym widelcem, aby ciasto się wymieszało. 
    Piecz w średnio nagrzanym piekarniku około 30 minut.
  3. Po ostygnięciu posmaruj kremem, który przygotuj mieszając śmietanę z cukrem waniliowym i bitą śmietaną. Na końcu ozdób startą na tarce czekoladą.
  4. To ciasto jest świetne, dzięki budyniowi i kremowi na górze jest bardzo orzeźwiające. Do posypania po wierzchu można też użyć kakao.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj