NajPrzepis.pl Desery Ciastka Ciasto kokosowo-mleczne
Ciasto kokosowo-mleczne
Przepis Ciasto kokosowo-mleczne
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   3.4.2021

Ciasto kokosowo-mleczne

Proste i smaczne ciasto kokosowe, które się piecze na 3 razy. Polany polewą śmietankowo-czekoladową. Jest pyszny!

35 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

4 szt.
jajek
12 łyżek
cukru
12 łyżek
mąki
1 małe op.
proszku do pieczenia
100 ml
mleka
100 ml
oleju
2 łyżki
kakao

Krem:

500 ml
mleka
100 g
wiórków kokosowych
3 łyżki
mąki
10 łyżek
cukru

Glazura:

200 ml
śmietany
200 g
gorzkiej czekolady
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Jajka wymieszaj z cukrem do osiągnięcia pianki i stopniowo dodawaj mleko na zmianę z olejem. Na końcu dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto podziel na dwie połowy. Jedną połowę wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 170 stopni około 10 minut.
  2. Przygotuj krem. Do 100 ml mleka daj mąkę i połącz, aby nie było grudek. Pozostałe mleko z cukrem wstaw na ogień i gdy cukier już się rozpuści dodaj mleko wymieszane z mąką oraz wiórki kokosowe. Gdy masa jest gęsta wylej ją na upieczone jasne ciasto i włóż z powrotem do piekarnika. Piecz 10 minut.
  3. Do drugiej połowy ciasta dodaj kakao i wymieszaj. Gdy minie 10 minut pieczenia na nadzienie nalej kakaowe ciasto i włóż z powrotem do piekarnika i piecz kolejne 10-15 minut.
  4. Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia i polej je glazurą - śmietanę zagrzej na ogniu a gdy jest ciepła odstaw ją z ognia. Dodaj połamaną na kawałeczki gorzką czekoladę i rozpuść ją mieszając. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz