Ciasto kokosowo-mleczne

Przepis Ciasto kokosowo-mleczne

Dodał: NajKasia, 3.4.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Proste i smaczne ciasto kokosowe, które się piecze na 3 razy. Polany polewą śmietankowo-czekoladową. Jest pyszny!

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 3.4.2021

Kategorie:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

4 szt.jajek
12 łyżekcukru
12 łyżekmąki
1 małe op.proszku do pieczenia
100 mlmleka
100 mloleju
2 łyżkikakao

Krem:

500 mlmleka
100 gwiórków kokosowych
3 łyżkimąki
10 łyżekcukru

Glazura:

200 mlśmietany
200 ggorzkiej czekolady

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Jajka wymieszaj z cukrem do osiągnięcia pianki i stopniowo dodawaj mleko na zmianę z olejem. Na końcu dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto podziel na dwie połowy. Jedną połowę wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 170 stopni około 10 minut.
  2. Przygotuj krem. Do 100 ml mleka daj mąkę i połącz, aby nie było grudek. Pozostałe mleko z cukrem wstaw na ogień i gdy cukier już się rozpuści dodaj mleko wymieszane z mąką oraz wiórki kokosowe. Gdy masa jest gęsta wylej ją na upieczone jasne ciasto i włóż z powrotem do piekarnika. Piecz 10 minut.
  3. Do drugiej połowy ciasta dodaj kakao i wymieszaj. Gdy minie 10 minut pieczenia na nadzienie nalej kakaowe ciasto i włóż z powrotem do piekarnika i piecz kolejne 10-15 minut.
  4. Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia i polej je glazurą - śmietanę zagrzej na ogniu a gdy jest ciepła odstaw ją z ognia. Dodaj połamaną na kawałeczki gorzką czekoladę i rozpuść ją mieszając. Smacznego!
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj