NajPrzepis.pl Ciasto kokosowe z kremem z żółtek
Ciasto kokosowe z kremem z żółtek
Przepis Ciasto kokosowe z kremem z żółtek
NajKasia    ·   13.10.2022

Ciasto kokosowe z kremem z żółtek

Doskonałe kokosowe ciasto z kremem z żółtek. Dwa kakaowe ciasta, pomiędzy nimi nadzienie kokosowe a na wierzchu krem z żółtek. Niektórzy robią to ciasto tylko z polewą z żółtek (żółtka ubij z cukrem do osiągnięcia pianki i daj na gorące ciasto a potem poczekaj aż zastygnie). Ja się jakoś specjalnie z tą polewą z żółtek nigdy nie zaprzyjaźniłam, zawsze mi się podczas krojenia łamała więc wymyśliłam ten krem z żółtek, który jest tak łagodny, że doskonale pasuje do kokosowego nadzienia. Koniecznie spróbuj. Po pokrojeniu będziesz mieć ładne kawałki ciasta.

Składniki

Ciasto:

250 g
mąki
125 g
masła
100 g
cukru pudru
20 g
kakao
1 małe op.
proszku do pieczenia
1 szt.
żółtko
100 ml
mleka

Nadzienie kokosowe:

200 g
wiórków kokosowych
5 szt,
białek
120 g
cukru pudru
1 op.
cukru waniliowego

Krem:

4 szt.
żółtek
300 ml
mleka
150 g
cukru
2 op.
cukru waniliowego
200 g
masła
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mąkę, proszek do pieczena i kakao przesiej do dużej miski,  dodaj starte na tarce masło i wyrób ciasto. Dodaj cukier, żółtka i 50 ml mleka. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby dolej resztę mleka).
  2. Wyrobione kakaowe ciasto podziel na połowę i każdy kawałek rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 35 x 27 cm.
  3. Ciasto przełóż do wyższej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ułuż warstwę nadzienia kokosowego i na wierzch drugi płat ciasta.
  4. Nadzienie kokosowe:
    Białka ubij na sztywną piankę ze szczyptą soli, bezpośrednio przed końcem ubijania dodaj cukier waniliowy i ubijaj aż osiągniesz błyszczącą piankę. Na koniec drewnianą łyżką wymieszaj pianę z wiórkami kokosowymi.
  5. Tak przygotowane ciasto daj do wcześniej nagrzanego piekarnika - piecz w temperaturze 160 stopni do osiągnięcia złotego koloru. Jeśli w trakcie pieczenia utworzą się pęcherzyki powietrza to po prostu je przebij wykałaczką. Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia.
  6. Żółtka utrzyj widelcem z cukrem waniliowym i cukrem, dodaj mleko i gotuj na delikatnym ogniu aż zgęstnieje.
  7. Masło utrzyj miskerem do osiągnięcia pianki i stopniowo dodawaj ostygnięty budyń z żółtek.
  8. Krem nałóż na ostygnięte ciasto i ładnie wygładź. Odłóż do lodówki aby stęzało i przed podaniem ozdób na wierzchu wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz