NajPrzepis.pl Desery Kołacze Ciasto kokosowe
Ciasto kokosowe
Przepis Ciasto kokosowe
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   10.8.2022

Ciasto kokosowe

Doskonałe ciasto kokosowe posypane cukrem pudrem. Pyszne!

45 min.
Przygotowanie
15 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

5 szt.
jajek
160 g
cukru
5 łyżek
mleka
5 łyżek
oleju
100 g
mąki
1 op.
budyniu czekoladowego
2 łyżki
kakao
100 g
ciemnej czekolady
5 łyżek
wody
1 małe op.
proszku do pieczenia

Nadzienie kokosowe:

1 l
mleka
120 g
skrobi kukurydzianej
150 g
cukru pudru
3 op.
cukru waniliowego
200 g
wiórków kokosowych
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Czekoladę rozpuść na ogniu i dodaj do niej 5 łyżek wody.
  2. Do drugiej miski daj żółtka z cukrem, które zmiksuj mikserem na piankę a w kolejnej misce ubij białka na sztywną pianę. Do masy z żółtek dodaj olej, mleko oraz ostygniętą czekoladę. Mąkę wymieszaj z kakao, budyniem oraz proszkiem do pieczenia i dodaj do masy z żółtek. Dobrze wymieszaj a na koniec delikatnie połącz z ubitymi białkami.
  3. Połowę ciasta wlej na blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm, którą delikatnie posmaruj tłuszczem i posyp mąką. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Taką samą procedurę powtórz również z drugą połową ciasta.
  4. Przygotuj nadzienie. Do mleka dodaj cukier waniliowy, cukier puder oraz skrobię kukurydzianą. Dokładnie wymieszaj aby nie było grudek i daj na ogień. Gotuj jak budyń. Następnie gęstą masę odstaw z ognia i dodaj wiórki kokosowe. Wymieszaj.
  5. Na płat ciasta nałóż przygotowane nadzienie kokosowe, przykryj drugim płatem i daj ponownie do piekarnika aby się piekło w temperaturze 200 stopni przez 15 minut. Upieczone wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Posyp cukrem pudrem i podawaj. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz