Ciasto kinder bueno - szybko się od niego uzależnisz

Przepis Ciasto kinder bueno - szybko się od niego uzależnisz

Dodał: NajKasia, 11.5.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Ciasto kinder bueno - szybko się od niego uzależniszPrzepis Ciasto kinder bueno - szybko się od niego uzależnisz
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Najlepszy deser, jaki kiedykolwiek zrobiłam. Najpierw myślałam, że połączenie tych wszystkich smaków będzie już przekombinowane, ale po spróbowaniu pierwszego kęsa natychmiast zmieniłam zdanie. Po pierwszym kawałku wzięłam drugi a po drugim trzeci. W końcu stwierdziłam, że każdy chodził do lodówki tylko po jeden kawałek a po dwóch godzinach zostało już tylko puste pudełko. Ciasto nie zdążyło nawet porządnie ostygnąć a już go nie było. Naprawdę świetny przysmak, od którego się szybko uzależnisz.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Ciasto kinder bueno - szybko się od niego uzależniszPrzepis Ciasto kinder bueno - szybko się od niego uzależnisz

Dodał: NajKasia, 11.5.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Dolne ciasto:

7 szt.białek
szczyptasoli
1 łyżkaoleju
2 łyżkimąki
7 szt.okrągłych biszkoptów
6 łyżekcukru pudru
1/2 małego op.proszku do pieczenia
150 gposiekanych orzechów włoskich

Budyń:

7 szt.żółtek
1 op.budyniu waniliowego
3 łyżkimąki
200 gcukru
500 mlmleka
100 gczekolady
1 op.cukru waniliowego
250 gmasła

Ponadto:

400 gNutella
herbatniki
mleko do namoczenia herbatników
bita śmietana
czekolada do ozdoby

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Dolne ciasto:
    7 białek ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj łyżkę oleju, 2 łyżki mąki, 7 szt. startych okrągłych biszkoptów, 6 łyżek cukru pudru, pół małego opakowania proszku do pieczenia.
  2. Wylej ciasto na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Po wierzchu posyp posiekanymi orzechami włoskimi, około 150 g. Upiecz w temperaturze 180 stopni aż będzie złociste.
  3. To ciasto posmaruj nutellą (ja zużyłam nie całe 400 g).
  4. Ugotuj budyń - 7 żółtek, 1 budyń waniliowy, 3 łyżki mąki, 200 g cukru i pół litra mleka.
  5. Jeszcze gorący podziel na 2 połówki, jedną wymieszaj ze 100 g czekolady do gotowania a drugą z 1 cukrem waniliowym.
  6. Po ostygnięciu każdy krem oddzielnie połącz z miękkim masłem (250 g = 125 g i 125 g masła).
  7. Na nutellę daj waniliowy rem. Na tym kremie połóż herbatniki, które na krótko zamocz w mleku tak aby zamoczona strona była na wierzchu.
  8. Na herbatniki daj ciemny krem. Ubij 2 bite śmietany w proszku i posmaruj tym ciemny krem. Na wierzch daj startą czekoladę. 
  9. Daj do lodówki, najlepiej na całą noc.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj