Ciasto jabłkowe z pierzynką z pianki

Przepis Ciasto jabłkowe z pierzynką z pianki

Dodał: NajKasia, 12.2.2022

Kategorie: Jabłecznik, Kołacze, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Ciasto jabłkowe z pierzynką z pianki
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Ciekawe połączenie składników sprawia, że to ciasto jest jeszcze bardziej smaczne. Nadzienie jabłkowe z cynamonem, delikatne kruche ciasto a na wierzchu piana z białek z cukrem.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Ciasto jabłkowe z pierzynką z pianki

Dodał: NajKasia, 12.2.2022

Kategorie: Jabłecznik, Kołacze, Desery

SKŁADNIKI

Ciasto:

300 gmąki
100 gcukru pudru
125 gmasła
3 szt.żółek
1/2 op.proszku do pieczenia
1 łyżkakwaśnej śmietany

Nadzienie:

4-5 szt.jabłek
200 mlwody
100 gcukru
1 op.cukru cynamonowego
2 op.cukru waniliowego

Wierzch:

3 szt.białek
6 łyżekcukru pudru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia, dodaj rozpuszczone masło, cukier i żółtka. Wyrób gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt gęste i ciężko się z nim pracuje, dodaj kwaśną śmietanę (1-2 łyżki). Wyrobione ciasto odłóż do lodówki.
  2. Jabłka zetrzyj na tarce na dużych oczkach i włóż je do garnka, w którym będziesz je gotować. Dodaj 200 ml wody oraz cukier i gotuj dopóki woda nie odparuje. Na koniec dodaj cynamon i cukier waniliowy.
  3. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na wielkość blaszki. Ciasto włóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszki i nakłuj widelcem. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.
  4. Po 10 minutach wyjmij ciasto, nałóż nadzienie jabłkowe i włóż z powrotem do piekarnika. Piecz przez kolejne 15 minut.
  5. Białka ubij mikserem na sztywną pianę i stopniowo dodawaj cukier. Piana będzie ładnie puszysta i błyszcząca. Nałóż na jabłka i włóż z powrotem do piekarnika.  Temperaturę zmniejsz do 120 stopni i dopiecz ciasto przez około pół godziny - ewentualnie obserwuj bo każdy piekarnik jest inny. Jeśli piana zacznie delikatnie brązowieć to od razu wyjmij ciasto z piekarnika.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj