NajPrzepis.pl Desery Kołacze Jabłecznik Ciasto jabłkowe z pierzynką z pianki
Ciasto jabłkowe z pierzynką z pianki
Przepis Ciasto jabłkowe z pierzynką z pianki
NajKasia    ·   12.2.2022

Ciasto jabłkowe z pierzynką z pianki

Ciekawe połączenie składników sprawia, że to ciasto jest jeszcze bardziej smaczne. Nadzienie jabłkowe z cynamonem, delikatne kruche ciasto a na wierzchu piana z białek z cukrem.

Składniki

Ciasto:

300 g
mąki
100 g
cukru pudru
125 g
masła
3 szt.
żółek
1/2 op.
proszku do pieczenia
1 łyżka
kwaśnej śmietany

Nadzienie:

4-5 szt.
jabłek
200 ml
wody
100 g
cukru
1 op.
cukru cynamonowego
2 op.
cukru waniliowego

Wierzch:

3 szt.
białek
6 łyżek
cukru pudru
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia, dodaj rozpuszczone masło, cukier i żółtka. Wyrób gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt gęste i ciężko się z nim pracuje, dodaj kwaśną śmietanę (1-2 łyżki). Wyrobione ciasto odłóż do lodówki.
  2. Jabłka zetrzyj na tarce na dużych oczkach i włóż je do garnka, w którym będziesz je gotować. Dodaj 200 ml wody oraz cukier i gotuj dopóki woda nie odparuje. Na koniec dodaj cynamon i cukier waniliowy.
  3. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na wielkość blaszki. Ciasto włóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszki i nakłuj widelcem. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.
  4. Po 10 minutach wyjmij ciasto, nałóż nadzienie jabłkowe i włóż z powrotem do piekarnika. Piecz przez kolejne 15 minut.
  5. Białka ubij mikserem na sztywną pianę i stopniowo dodawaj cukier. Piana będzie ładnie puszysta i błyszcząca. Nałóż na jabłka i włóż z powrotem do piekarnika.  Temperaturę zmniejsz do 120 stopni i dopiecz ciasto przez około pół godziny - ewentualnie obserwuj bo każdy piekarnik jest inny. Jeśli piana zacznie delikatnie brązowieć to od razu wyjmij ciasto z piekarnika.
Komentarz do przepisu
tomekm67    ·   30.7.2023   ·   Odpowiedzieć   ·  

super ciasto i proste w zrobieniu

Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz