NajPrzepis.pl Ciasto jabłkowo -budyniowe z ciasta francuskiego
Ciasto jabłkowo -budyniowe z ciasta francuskiego
Przepis Ciasto jabłkowo -budyniowe z ciasta francuskiego
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Doskonałe ciasto z ciasta francuskiego. Tarte jabłka i budyń waniliowy to połączenie, któremu po prostu nie można się oprzeć. Ciasto francuskie kupiłam już rozwałkowane, więc nie wymagało żadnej pracy. Tylko położyłam je na blaszce o wymiarach 38x25cm i kontynuowałam zgodnie z przepisem - biszkopty, jabłka budyń i na wierzch jeszcze jeden płat ciasta francuskiego. Łącznie użyłam wiec 2 płatów już rozwałkowanego ciasta. Muszę przyznać, że gdy kupuję już rozwałkowane ciasto francuskie to jest naprawdę super szybkie ciasto a do tego baaaardzo dobre!!!

NajKasia    ·   28.2.2021

Ciasto jabłkowo -budyniowe z ciasta francuskiego

Doskonałe ciasto z ciasta francuskiego. Tarte jabłka i budyń waniliowy to połączenie, któremu po prostu nie można się oprzeć. Ciasto francuskie kupiłam już rozwałkowane, więc nie wymagało żadnej pracy. Tylko położyłam je na blaszce o wymiarach 38x25cm i kontynuowałam zgodnie z przepisem - biszkopty, jabłka budyń i na wierzch jeszcze jeden płat ciasta francuskiego. Łącznie użyłam wiec 2 płatów już rozwałkowanego ciasta. Muszę przyznać, że gdy kupuję już rozwałkowane ciasto francuskie to jest naprawdę super szybkie ciasto a do tego baaaardzo dobre!!!

30 min.
Przygotowanie
35 min.
Gotowanie
Składniki

Będziemy potrzebować:

500 g
ciasta francuskiego
240 g
biszkoptów
1 kg
tartych jabłek
1 op.
cukru cynamonowego
1 łyżeczka
soku z cytryny
3 łyżki
cukru
1,2 l
mleka
3 op.
budyniu waniliowego
6 łyżek
cukru
1 szt.
jajko
Sposób przepisu
Drukuj
30 min.
Przygotowanie
35 min.
Gotowanie
  1. Ciasto francuskie rozwałkuj na 2 płaty na wielkość blaszki (30 x 40 cm). Jeden płat ciasta połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (płat ciasta trzeba umieścić w taki sposób, aby zakrywał też krawędzie blaszki).
  2. Na cieście ułóż obok siebie biszkopty. Posyp je cukrem i pokrop sokiem z cytryny. Starte jabłka wymieszaj z cukrem cynamonowym i ułoż na biszkoptach.
  3. W mleku z dodatkiem cukru ugotuj budyń i jeszcze gorący wlej na jabłka.
  4. Drugi rozwałkowany płat ciasta francuskiego połóż na budyniu, nakłój widelcem i posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  5. Tak przygotowane ciasto daj do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piecz około 30 - 35 minut. Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia, pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz