Ciasto jabłkowo -budyniowe z ciasta francuskiego

Przepis Ciasto jabłkowo -budyniowe z ciasta francuskiego

Dodał: NajKasia, 28.2.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Doskonałe ciasto z ciasta francuskiego. Tarte jabłka i budyń waniliowy to połączenie, któremu po prostu nie można się oprzeć. Ciasto francuskie kupiłam już rozwałkowane, więc nie wymagało żadnej pracy. Tylko położyłam je na blaszce o wymiarach 38x25cm i kontynuowałam zgodnie z przepisem - biszkopty, jabłka budyń i na wierzch jeszcze jeden płat ciasta francuskiego. Łącznie użyłam wiec 2 płatów już rozwałkowanego ciasta. Muszę przyznać, że gdy kupuję już rozwałkowane ciasto francuskie to jest naprawdę super szybkie ciasto a do tego baaaardzo dobre!!!

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 28.2.2021

Kategorie:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Będziemy potrzebować:

500 gciasta francuskiego
240 gbiszkoptów
1 kgtartych jabłek
1 op.cukru cynamonowego
1 łyżeczkasoku z cytryny
3 łyżkicukru
1,2 lmleka
3 op.budyniu waniliowego
6 łyżekcukru
1 szt.jajko

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ciasto francuskie rozwałkuj na 2 płaty na wielkość blaszki (30 x 40 cm). Jeden płat ciasta połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (płat ciasta trzeba umieścić w taki sposób, aby zakrywał też krawędzie blaszki).
  2. Na cieście ułóż obok siebie biszkopty. Posyp je cukrem i pokrop sokiem z cytryny. Starte jabłka wymieszaj z cukrem cynamonowym i ułoż na biszkoptach.
  3. W mleku z dodatkiem cukru ugotuj budyń i jeszcze gorący wlej na jabłka.
  4. Drugi rozwałkowany płat ciasta francuskiego połóż na budyniu, nakłój widelcem i posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  5. Tak przygotowane ciasto daj do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piecz około 30 - 35 minut. Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia, pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj