NajPrzepis.pl Ciasto hrabiny z jabłkami i wiórkami kokosowymi
Ciasto hrabiny z jabłkami i wiórkami kokosowymi
Przepis Ciasto hrabiny z jabłkami i wiórkami kokosowymi
NajKasia    ·   11.6.2021

Ciasto hrabiny z jabłkami i wiórkami kokosowymi

Fantastyczne ciasto, które przygotujesz całkiem łatwo. Wierzchnie ciasto zetrzyj na tarce na dużych oczkach, po upieczeniu będzie ładnie wyglądać a do tego to połączenie smaków - wiórki kokosowe i jabłka, to jest po prostu niebo w gębie. Koniecznie spróbuj jeśli jeszcze nie piekłaś tego ciasta. Z pewnością nie będziesz żałować. Jest jednym z moich ulubionych.

Składniki

Na ciasto:

200 g
mąki ze średniego przemiału
200 g
mąki z drobnego przemiału
250 g
margaryny
szczypta
soli
4 szt.
jajek
150 g
cukru
pół małej torebki
proszku do pieczenia

Na nadzienie:

6 szt.
średniej wielkości jabłek
2 łyżeczki
mielonego cynamonu
100 g
wiórków kokosowych
garść
suszonej żurawiny

I jeszcze:

2 op.
cukru waniliowego na pianę z białek
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Na stolnicę lub do robota kuchennego daj przesiane mąki, miękką pokrojoną margarynę, żółtka (białka odłóż na bok) i pozostałe składniki na ciasto. Wyrób nieklejące się, elastyczne ciasto.
  2. 1/3 ciasta daj do woreczka foliowego i włóż do zamrażarki.
  3. Pozostałe 2/3 również daj do woreczka foliowego i włóż do lodówki.
  4. Przygotuj nadzienie: jabłka zetrzyj na tarce na dużych oczkach i jeśli są zbyt soczyste to delikatnie je odciśnij w dłoniach. 
  5. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę, do której stopniowo dodawaj cukry waniliowe. Ubijaj dalej dopóki piana nie jest błyszcząca i zwarta.
  7. Wyjmij ciasto z lodówki i wciśnij je za pomocą ręcznego wałeczka lub palców do blaszki. Ułóż jabłka, posyp cynamonem, żurawiną i wiórkami kokosowymi. Szpatułką ostrożnie nałóż masę z białek i wygładź. Wyjmij ciasto z zamrażarki i bezpośrednio na piankę zetrzyj je na tarce na dużych oczkach. Staraj się aby było równomiernie rozłożone na całej blaszce. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 °C mniej więcej 30 minut aż się zaróżowi.
  8. Pozostaw do ostygnięcia na kratce.

Mój blog: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz