Ciasto hrabiny z jabłkami i wiórkami kokosowymi

Przepis Ciasto hrabiny z jabłkami i wiórkami kokosowymi

Dodał: NajKasia, 11.6.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Ciasto hrabiny z jabłkami i wiórkami kokosowymi
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Fantastyczne ciasto, które przygotujesz całkiem łatwo. Wierzchnie ciasto zetrzyj na tarce na dużych oczkach, po upieczeniu będzie ładnie wyglądać a do tego to połączenie smaków - wiórki kokosowe i jabłka, to jest po prostu niebo w gębie. Koniecznie spróbuj jeśli jeszcze nie piekłaś tego ciasta. Z pewnością nie będziesz żałować. Jest jednym z moich ulubionych.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Ciasto hrabiny z jabłkami i wiórkami kokosowymi

Dodał: NajKasia, 11.6.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Na ciasto:

200 gmąki ze średniego przemiału
200 gmąki z drobnego przemiału
250 gmargaryny
szczyptasoli
4 szt.jajek
150 gcukru
pół małej torebkiproszku do pieczenia

Na nadzienie:

6 szt.średniej wielkości jabłek
2 łyżeczkimielonego cynamonu
100 gwiórków kokosowych
garśćsuszonej żurawiny

I jeszcze:

2 op.cukru waniliowego na pianę z białek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Na stolnicę lub do robota kuchennego daj przesiane mąki, miękką pokrojoną margarynę, żółtka (białka odłóż na bok) i pozostałe składniki na ciasto. Wyrób nieklejące się, elastyczne ciasto.
  2. 1/3 ciasta daj do woreczka foliowego i włóż do zamrażarki.
  3. Pozostałe 2/3 również daj do woreczka foliowego i włóż do lodówki.
  4. Przygotuj nadzienie: jabłka zetrzyj na tarce na dużych oczkach i jeśli są zbyt soczyste to delikatnie je odciśnij w dłoniach. 
  5. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę, do której stopniowo dodawaj cukry waniliowe. Ubijaj dalej dopóki piana nie jest błyszcząca i zwarta.
  7. Wyjmij ciasto z lodówki i wciśnij je za pomocą ręcznego wałeczka lub palców do blaszki. Ułóż jabłka, posyp cynamonem, żurawiną i wiórkami kokosowymi. Szpatułką ostrożnie nałóż masę z białek i wygładź. Wyjmij ciasto z zamrażarki i bezpośrednio na piankę zetrzyj je na tarce na dużych oczkach. Staraj się aby było równomiernie rozłożone na całej blaszce. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 °C mniej więcej 30 minut aż się zaróżowi.
  8. Pozostaw do ostygnięcia na kratce.

Mój blog: Vaření s Tomem

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj