NajPrzepis.pl Desery Kołacze Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe
Przepis Ciasto czekoladowe
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Ta polewa jest niewiarygodna. Miałam wrażenie, że pokochałam ten deser właśnie ze względu na polewę. Koniecznie spróbuj zrobić to ekstra czekoladowe ciasto.

NajKasia    ·   24.9.2021

Ciasto czekoladowe

Ta polewa jest niewiarygodna. Miałam wrażenie, że pokochałam ten deser właśnie ze względu na polewę. Koniecznie spróbuj zrobić to ekstra czekoladowe ciasto.

35 min.
Przygotowanie
15 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

4 szt.
jajek
150 g
cukru kryształ
150 ml
mleka
150 ml
oleju
3 łyżki
kakao
1 szt.
proszku do pieczenia
250 g
mąki

Polewa:

300 ml
mleka
2 łyżki
kakao
1 łyżka
skrobi ziemniaczanej
60 g
cukru kryształ
50 ml
oleju
100 g
czekolady
według potrzeb do ozdoby
orzechy
Sposób przepisu
Drukuj
35 min.
Przygotowanie
15 min.
Gotowanie
  1. Całe jajka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia jasnej pianki. Dodaj mleko oraz olej i ponownie wymieszaj. Dodaj kakao oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Ciasto wlej do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy i piecz w temperaturze 180°C przez około 15 minut. Sprawdź wykałaczką, czy jest dobrze upieczone.
  3. Przygotuj polewę. Mleko wymieszaj z kakao, skrobią, cukrem i olejem. Zagotuj. Gdy zacznie gęstnieć dodaj czekoladę i rozpuść ją mieszając.
  4. Natychmiast po upieczeniu przekrój ciasto, nakłuj wykałaczką i polej polewą. Lekko potrząśnij formą, aby polewa dostała się do jak największej liczby dziurek i nacięć. Pozostaw na godzinę do ostygnięcia. Możesz jeszcze dodatkowo ozdobić orzechami.
  5.  
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz