Ciasto czekoladowe

Przepis Ciasto czekoladowe

Dodał: NajKasia, 24.9.2021

Kategorie: Kołacze, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Ta polewa jest niewiarygodna. Miałam wrażenie, że pokochałam ten deser właśnie ze względu na polewę. Koniecznie spróbuj zrobić to ekstra czekoladowe ciasto.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 24.9.2021

Kategorie: Kołacze, Desery

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

4 szt.jajek
150 gcukru kryształ
150 mlmleka
150 mloleju
3 łyżkikakao
1 szt.proszku do pieczenia
250 gmąki

Polewa:

300 mlmleka
2 łyżkikakao
1 łyżkaskrobi ziemniaczanej
60 gcukru kryształ
50 mloleju
100 gczekolady
według potrzeb do ozdobyorzechy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Całe jajka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia jasnej pianki. Dodaj mleko oraz olej i ponownie wymieszaj. Dodaj kakao oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Ciasto wlej do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy i piecz w temperaturze 180°C przez około 15 minut. Sprawdź wykałaczką, czy jest dobrze upieczone.
  3. Przygotuj polewę. Mleko wymieszaj z kakao, skrobią, cukrem i olejem. Zagotuj. Gdy zacznie gęstnieć dodaj czekoladę i rozpuść ją mieszając.
  4. Natychmiast po upieczeniu przekrój ciasto, nakłuj wykałaczką i polej polewą. Lekko potrząśnij formą, aby polewa dostała się do jak największej liczby dziurek i nacięć. Pozostaw na godzinę do ostygnięcia. Możesz jeszcze dodatkowo ozdobić orzechami.
  5.  
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj