NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Urodziny Ciasto budyniowe ze śmietaną
Ciasto budyniowe ze śmietaną
Przepis Ciasto budyniowe ze śmietaną
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

W tygodniu mam bardzo dużo zajęć więc często na szybko robię strudel jabłkowy z gotowego ciasta francuskiego ale na weekend zwykle chcę zrobić coś lepszego. I znów po przerwie nastał czas na nasze ulubione ciasto...

NajKasia    ·   2.7.2022

Ciasto budyniowe ze śmietaną

W tygodniu mam bardzo dużo zajęć więc często na szybko robię strudel jabłkowy z gotowego ciasta francuskiego ale na weekend zwykle chcę zrobić coś lepszego. I znów po przerwie nastał czas na nasze ulubione ciasto...

45 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki
Budyń:
800 ml
mleka
2 opl.
budyniu w proszku (ja dałam malinowy)
4 łyżki
cukru
Ciasto:
6 szt.
jajek
250 g
cukru pudru
100 ml
gorącej wody
100 ml
oleju
350 g
mąki
1 małe op.
proszku do pieczenia
2 łyżki
holenderskiego kakao
1 łyżka
gorącej wody
szczypta
soli
Ponadto:
4 kubeczki
kwaśnej śmietany - łącznie 800g
1 op.
cukru waniliowego
4 łyżki
cukru pudru
czekolada do ozdobienia
Sposób przepisu
Drukuj
45 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
  1. Żółtka zmiksuj z połową ilości cukru, stopniowo dolewaj wodę i olej, następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia a na koniec pianę z białek ubitą ze szczyptą soli i drugą połową cukru.
  2. 2/3 ciasta wlej na wysmarowaną masłem i posypaną mąką dużą blaszkę z wyższymi krawędziami (ja mam taką o wymiarach 42x32cm), pozostałą część wymieszaj z kakao, rozpuszczonym wcześniej w gorącej wodzie (mieszanka z wodą lepiej łączy się z ciastem niż tylko suche kakao) i w formie zyg-zaków polej tym jasne ciasto.
  3. Na wierzch łyżką nałóż kopczyki ugotowanego budyniu a następnie upiecz w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut.
  4. Pozostaw do ostygnięcia a następnie posmaruj posłodzoną kwaśną śmietaną (użyłam 4 kubeczki kwaśnej śmietany - łącznie 800g, 1 cukier waniliowy i 4 łyzki cukru pudru) i posyp wiórkami czekoladowymi.
  5. Gotowe ciasto pozostaw na noc w lodówce aby stężało.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz