NajPrzepis.pl Ciasto budyniowe z wiórkami kokosowymi i bitą śmietaną
Ciasto budyniowe z wiórkami kokosowymi i bitą śmietaną
Przepis Ciasto budyniowe z wiórkami kokosowymi i bitą śmietaną
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   4.8.2022

Ciasto budyniowe z wiórkami kokosowymi i bitą śmietaną

Proste ciasto z bitą śmietaną. Wewnątrz krem budyniowy o smaku kokosów. Pyszne!

Składniki

Ciasto:

300 g
mąki
1 małe op.
proszku do pieczenia
4 szt.
jajek
200 g
cukru
315 g
kefiru
150 ml
oleju słonecznikowego
3 łyżki
kakao
3 łyżki
wiórków kokosowych
szczypta
soli

Krem:

2 op.
budyniu kokosowego
800 ml
mleka
6 łyżek
cukru
5 kropli
aromatu kokosowego
4 łyżki
wiórków kokosowych

Wierzch:

300 ml
śmietany kremówki
wiórki kokosowe do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Żółtka utrzyj z cukrem do osiągnięcia pianki, dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z kefirem. Na koniec dodaj kakao, olej słonecznikowy i wiórki kokosowe. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i drewnianą łyżką wymieszaj z masą z żółtek.
  2. Przygotowane ciasto nałóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Budynie w proszku wymieszaj z 200 ml mleka. Pozostałe mleko daj razem z cukrem do garnka i zagrzej je. Gdy mleko wrze dodaj wymieszane budynie w proszku, aromat i wiórki kokosowe. Gotuj aż zgęstnieje.
  4. Jeszcze gorący budyń nieregularnie polej na ciasto. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut.
  5. Upieczone ciasto wyjmij, pozostaw do ostygnięcia. Wierzch ozdób bitą śmietaną i posyp wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz