Ciasto budyniowe z wiórkami kokosowymi i bitą śmietaną

Przepis Ciasto budyniowe z wiórkami kokosowymi i bitą śmietaną

Dodał: NajKasia, 4.8.2022

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Proste ciasto z bitą śmietaną. Wewnątrz krem budyniowy o smaku kokosów. Pyszne!

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 4.8.2022

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

300 gmąki
1 małe op.proszku do pieczenia
4 szt.jajek
200 gcukru
315 gkefiru
150 mloleju słonecznikowego
3 łyżkikakao
3 łyżkiwiórków kokosowych
szczyptasoli

Krem:

2 op.budyniu kokosowego
800 mlmleka
6 łyżekcukru
5 kropliaromatu kokosowego
4 łyżkiwiórków kokosowych

Wierzch:

300 mlśmietany kremówki
wiórki kokosowe do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Żółtka utrzyj z cukrem do osiągnięcia pianki, dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z kefirem. Na koniec dodaj kakao, olej słonecznikowy i wiórki kokosowe. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i drewnianą łyżką wymieszaj z masą z żółtek.
  2. Przygotowane ciasto nałóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Budynie w proszku wymieszaj z 200 ml mleka. Pozostałe mleko daj razem z cukrem do garnka i zagrzej je. Gdy mleko wrze dodaj wymieszane budynie w proszku, aromat i wiórki kokosowe. Gotuj aż zgęstnieje.
  4. Jeszcze gorący budyń nieregularnie polej na ciasto. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut.
  5. Upieczone ciasto wyjmij, pozostaw do ostygnięcia. Wierzch ozdób bitą śmietaną i posyp wiórkami kokosowymi. Smacznego!
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj