Ciasto budyniowe dzień i noc z jabłkami

Przepis Ciasto budyniowe dzień i noc z jabłkami

Dodał: NajKasia, 6.8.2021

Kategorie: Jabłecznik, Kołacze, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Ciasto budyniowe dzień i noc z jabłkamiPrzepis Ciasto budyniowe dzień i noc z jabłkami
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Jabłecznik z budyniem. Fantastyczne dwukolorowe ciasto, które przypomina ciasto dzień i noc.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Ciasto budyniowe dzień i noc z jabłkamiPrzepis Ciasto budyniowe dzień i noc z jabłkami

Dodał: NajKasia, 6.8.2021

Kategorie: Jabłecznik, Kołacze, Desery

SKŁADNIKI

Ciasto:

4 szt.jajek
250 gmąki
170 gmasła
200 gcukru
2 op.cukru waniliowego
2 łyżeczkiproszku do pieczenia
2 łyżkikakao

Krem:

2 op.budyniu waniliowego
1 op.cukru cynamonowego
6 łyżekcukru
3 szt.jabłek
700 mlmleka

Ponadto będziemy potrzebować:

cukier puder do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Masło utrzyj z cukrem do osiągnięcia pianki, dodaj jedno jajko za drugim i każde dokładnie ucieraj. Na końcu dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Masę podziel na dwie połowy i do jednej z nich dodaj kakao.
  2. Przygotuj formę o wymiarach 20 x 30 cm. Dno posmaruj tłuszczem i posyp mąką. Włóż do formy jasne ciasto.
  3. Do mleka dodaj cukier cynamonowy i 6 łyżek. Poczekaj aż się rozpuści i dodaj budynie w proszku, które dokładnie wymieszaj aby nie mieć grudek. Ugotuj gęsty budyń, do którego dodaj starte jabłka (z jabłek odciśnij sok, który puściły podczas tarcia ich na tarce) i wymieszaj.
  4. Budyń i jabłka nałóż na jasne ciasto a na wierzch daj kakaowe ciasto. Ładnie wygładź i włoż do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
  5. Wyjmij upieczone ciasto i posyp po wierzchu cukrem pudrem.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj