NajPrzepis.pl Desery Kołacze Jabłecznik Ciasto budyniowe dzień i noc z jabłkami
Ciasto budyniowe dzień i noc z jabłkami
Przepis Ciasto budyniowe dzień i noc z jabłkami

Jabłecznik z budyniem. Fantastyczne dwukolorowe ciasto, które przypomina ciasto dzień i noc.

NajKasia    ·   6.8.2021

Ciasto budyniowe dzień i noc z jabłkami

Jabłecznik z budyniem. Fantastyczne dwukolorowe ciasto, które przypomina ciasto dzień i noc.

Składniki

Ciasto:

4 szt.
jajek
250 g
mąki
170 g
masła
200 g
cukru
2 op.
cukru waniliowego
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
2 łyżki
kakao

Krem:

2 op.
budyniu waniliowego
1 op.
cukru cynamonowego
6 łyżek
cukru
3 szt.
jabłek
700 ml
mleka

Ponadto będziemy potrzebować:

cukier puder do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Masło utrzyj z cukrem do osiągnięcia pianki, dodaj jedno jajko za drugim i każde dokładnie ucieraj. Na końcu dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Masę podziel na dwie połowy i do jednej z nich dodaj kakao.
  2. Przygotuj formę o wymiarach 20 x 30 cm. Dno posmaruj tłuszczem i posyp mąką. Włóż do formy jasne ciasto.
  3. Do mleka dodaj cukier cynamonowy i 6 łyżek. Poczekaj aż się rozpuści i dodaj budynie w proszku, które dokładnie wymieszaj aby nie mieć grudek. Ugotuj gęsty budyń, do którego dodaj starte jabłka (z jabłek odciśnij sok, który puściły podczas tarcia ich na tarce) i wymieszaj.
  4. Budyń i jabłka nałóż na jasne ciasto a na wierzch daj kakaowe ciasto. Ładnie wygładź i włoż do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
  5. Wyjmij upieczone ciasto i posyp po wierzchu cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz