Ciasto biszkoptowe z budyniem i polewą czekoladową

Przepis Ciasto biszkoptowe z budyniem i polewą czekoladową

Dodał: NajKasia, 30.3.2022

Kategorie: Kołacze, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Przepisów na ciasta nigdy za wiele. Ten przepis możesz dowolnie modyfikować, wystarczy zmienić smak budyniu. Szybkie i smaczne ciasto, z podstawowych składników, które na pewno masz zawsze w domu.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 30.3.2022

Kategorie: Kołacze, Desery

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Spód

3 szt.jajek
100 gcukru trzcinowego
50 mloleju
200 mlmleka
250 gmąki orkiszowej
1 małe op.proszku do pieczenia

Krem budyniowy

1 szt.budyniu karmelowego
400 mlmleka
25 gcukru trzcinowego
200 gdelikatnego twarogu

Polewa czekoladowa

150 ggorzkiej czekolady
75 mlmleka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Jajka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia pianki. Następnie zmiksuj z olejem i mlekiem. Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylej na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blaszkę (albo wyłożoną papierem do pieczenia). Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
  2. Z mleka, budyniu w proszku i cukru ugotuj gęsty budyń. Delikatnie ostygnięty wymieszaj z twarogiem.
  3. W upieczonym spodzie zrób drewnianą łyżką dziurki. Następnie wierzch ciasta posmaruj kremem.
    Krem budyniowy był dość niską warstwą, więc jeśli ktoś chce mieć wyższą to może podwoić ilość składników.
  4. Czekoladę połam do miski, zalej mlekiem i rozpuść w kuchence mikrofalowej. Polewę rozetrzyj na budyniowej części i pozostaw aby stężała.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj