NajPrzepis.pl Desery Desery bez pieczenia Ciasto 3BIT bez pieczenia
Ciasto 3BIT bez pieczenia
Przepis Ciasto 3BIT bez pieczenia

Ciasto 3Bit bez pieczenia. Herbatniki, mleczny krem, znów herbatniki a na wierzchu pyszny krem z bitej śmietany. Co o tym sądzisz? Robiłam je już drugi raz i znów odniosło wielki sukces. Pierwsza blaszka zniknęła w kilka minut, każdy zjadł po dwa kawałki, ale jak zrobiłam je następnym razem to się nim rozkoszowaliśmy i został na blaszce może pół godzinki dłużej. :-D gorąco polecam, jest mega słodkie, mega smaczne i nawet nie trzeba go piec. Wystarczy zostawić w lodówce od schłodzenia i można podawać.

NajKasia    ·   16.5.2022

Ciasto 3BIT bez pieczenia

Ciasto 3Bit bez pieczenia. Herbatniki, mleczny krem, znów herbatniki a na wierzchu pyszny krem z bitej śmietany. Co o tym sądzisz? Robiłam je już drugi raz i znów odniosło wielki sukces. Pierwsza blaszka zniknęła w kilka minut, każdy zjadł po dwa kawałki, ale jak zrobiłam je następnym razem to się nim rozkoszowaliśmy i został na blaszce może pół godzinki dłużej. :-D gorąco polecam, jest mega słodkie, mega smaczne i nawet nie trzeba go piec. Wystarczy zostawić w lodówce od schłodzenia i można podawać.

30 min.
Przygotowanie
Składniki

Będziemy potrzebować:

herbatniki maślane
1 op.
karmelowego mleka skondensowanego

Krem:

500 ml
mleka
3/4 kubka
cukru
200 g
masło
2 łyżki
mąki
2 łyżki
skrobi ziemniaczanej

Wierzch:

750 ml
śmietany kremówki
3 op.
śmietan-fix
3 łyżeczki
cukru
czekolada do starcia na tarce
Sposób przepisu
Drukuj
30 min.
Przygotowanie
  1. Przygotuj blaszkę do pieczenia o wymiarach 25 x 31 cm, której spód wyłóż herbatnikami. Zalej mlekiem skondensowanym (kup już skarmelizowane lub klasyczne mleko skondensowane gotuj przez około 3 godziny w wodzie). Ładnie wygładź. Znów ułóż warstwę herbatników.
  2. 250 ml mleka doprowadź do wrzenia, w drugiej połowie wymieszaj cukier, mąkę i skrobię ziemniaczaną. Gdy mleko wrze, dodaj stale mieszając drugą mleczną mieszankę i ugotuj gęstą masę, którą pozostaw do ostygnięcia.
  3. Masło zmiksuj i stopniowo dodawaj ostygniętą masę mleczną. Nałóż na herbatniki i ładnie wygładź. Ułóż kolejną warstwę herbatników.
  4. Śmietanę kremówkę ubij razem ze śmietan-fixem i cukrem na sztywną pianę. Nałóż na herbatniki i ładnie wygładź. Odstaw do lodówki aby stężało. Jeśli chcesz, aby warstwa ze śmietany była całkiem sztywna - dodaj 1 op. żelatyny w proszku - ale nie musisz/
  5. Wierzch ozdób startą czekoladą i podawaj. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz