NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Kruche ciasteczka Ciasteczka z orzeszkami laskowymi - ciasteczka, których nie może zabraknąć na świątecznym stole
Ciasteczka z orzeszkami laskowymi - ciasteczka, których nie może zabraknąć na świątecznym stole
Przepis Ciasteczka z orzeszkami laskowymi - ciasteczka, których nie może zabraknąć na świątecznym stole
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   5.12.2021

Ciasteczka z orzeszkami laskowymi - ciasteczka, których nie może zabraknąć na świątecznym stole

Bardzo smaczne ciasteczka, którymi będzie pachniał cały dom. Połączenie czekolady i mielonych orzeszków laskowych to coś, czemu nie można się oprzeć.

50 min.
Przygotowanie
45 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

100 g
masła
50 g
cukru pudru
1 szt.
żółtko
1 op.
cukru waniliowego
szczypta
soli
180 g
mąki

Beza:

3 szt.
białek
150 g
cukru pudru
200 g
mielonych orzeszków laskowych

Nadzienie:

150 ml
śmietany kremówki
150 g
gorzkiej czekolady
150 g
mielonych orzechów laskowych
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do osiągnięcia pianki, dodaj szczyptę soli, żółtko a na koniec również mąkę. Wyrób gładkie ciasto, które odstaw do lodówki na godzinę.
  2. Podczas gdy ciasto jest w lodówce przygotuj bezy.
  3. Białka zmiksuj do osiągnięcia piany, stopniowo miksuj z cukrem a na końcu wymieszaj z orzechami. Przygotuj blaszkę, na której połóż papier do pieczenia i narysuj na nim takie same kółeczka (średnica 3 cm) abyś wiedziała jak duże bezy robić kładąc pianę z orzechami. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 150 stopni przez 15 minut, potem zmniejsz temperaturę do 100 stopni i susz przez 20 minut. Upieczone bezy pozostaw do ostygnięcia.
  4. Kruche ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na płat o grubości około 2-3 mm i za pomocą okrągłej foremki wykrawaj kółeczka o średnicy 3 cm. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 8 - 10 minut.
  5. Śmietanę podgrzej (uważaj, aby nie zaczęła wrzeć) i odstaw. Dodaj połamaną na kawałeczki czekoladę i mieszając rozpuść ją. Dodaj podpieczone orzeszki laskowe i całą masę dokładnie połącz.
  6. Na kółeczko z kruchego ciasta nałóż orzechowy krem i połóż orzechową bezę. Możesz je jeść od razu ale najlepsze są na drugi dzień, gdy kółeczko z kruchego ciasta zmięknie.

              * Z podanej ilości składników wyjdzie 60 szt.

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz