NajPrzepis.pl Ciasteczka z boczkiem i cebulką
Ciasteczka z boczkiem i cebulką
Przepis Ciasteczka z boczkiem i cebulką
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   23.5.2023

Ciasteczka z boczkiem i cebulką

Ciasteczka świetnie nadają się jako poczęstunek dla gości, ewentualnie mogą też być jako dodatek do kapuśniaku.

Składniki

SKŁADNIKI NA 25 PORCJI:

250 g
mąki z drobnego przemiału
250 g
mąki ze średniego przemiału
100 ml
oleju roślinnego
1 szt.
jajko
trochę
soli
150 ml
wody
1 łyżeczka
cukru kryształ
100 ml
tłustego mleka
250 g
boczku
350 g
cebuli
trochę
mielonego kminku
1 szt.
jajko do posmarowania
20 g
świeżych drożdży
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Z mleka, drożdży i cukru zrób zaczyn. Wyrób ciasto, do którego dodaj mąkę, zaczyn, jajka, olej, wodę i trochę soli. Pozostaw do wyrośnięcia na co najmniej 45 minut.
  2. W międzyczasie pokrój w kosteczkę boczek i cebulę. Boczek podsmaż na patelni z 1 łyżką oleju, dodaj cebulę, trochę soli oraz mielonego kminku i duś przez około 10 minut.
  3. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na poprószonej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawaj kółeczka o średnicy około 8 cm. Na każde kółeczko daj około 1 łyżeczki nadzienia, krawędzie posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut. Smacznego!

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej
kucharki - simonaszolnoki

 

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz