NajPrzepis.pl Chrupiący sypany domowy chleb bez wyrabiania ciasta
Chrupiący sypany domowy chleb bez wyrabiania ciasta
Przepis Chrupiący sypany domowy chleb bez wyrabiania ciasta
NajKasia    ·   20.10.2022

Chrupiący sypany domowy chleb bez wyrabiania ciasta

Wieczorem został nam tylko mały kawałek chleba a nie chciało mi się iść do sklepu więc poszukałam przepisu na smaczny chrupiący domowy chlebek, który nie będzie wymagał długiego przygotowywania. Znalazłam przepis, który trochę zmodyfikowałam i efekt był naprawdę na piątkę z plusem.

30 min.
Przygotowanie
50 min.
Gotowanie
Składniki
1 kubek = 250 ml
3 kubki
mąki
1 i 1/2 kubka
letniej wody
1/2 łyżeczki
suszonych drożdży
1 i 1/2 łyżeczki
soli
do smaku
kminek
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Do miski daj wszystkie składniki i wyrób gładkie ciasto, które przykryj woreczkiem albo folią spożywczą i pozostaw na 12 godzin do wyrośnięcia. Ciasto przygotowałam wieczorem i zostawiłam na całą noc do wyrośnięcia. Rano tylko uformowałam z niego piękny bochenek i zostawiłam jeszcze na godzinkę do wyrośnięcia na stolnicy.
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 230 stopni razem z naczyniem, w którym pieczesz chleb. Do gorącego naczynia włóż chleb, przykryj przykrywką i piecz przez pół godziny w temperaturze 230 stopni.
  3. Po pół godzinie zdejmij przykrywkę i jeszcze dopiekaj, trwa to około 20 minut.
  4. Upieczony chleb posmaruj wodą i gotowe.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz