NajPrzepis.pl Mięso Mięso z kurczaka Chrupiące piersi z kurczaka z ziemniaczanym dodatkiem
Chrupiące piersi z kurczaka z ziemniaczanym dodatkiem
Przepis Chrupiące piersi z kurczaka z ziemniaczanym dodatkiem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   23.7.2021

Chrupiące piersi z kurczaka z ziemniaczanym dodatkiem

Doskonałe chrupiące mięsko z jeszcze lepszym ziemniaczanym dodatkiem. Spróbuj zaskoczyć swoich bliskich tym daniem.

Składniki

Będziemy potrzebować:

1 kg
piersi z kurczaka
150 ml
śmietany
2 szt.
jajek
4 ząbki
czosnku
1 łyżeczka
czerwonej mielonej papryki
do smaku
sól, pieprz
mąka do obtoczenia
olej słonecznikowy do smażenia

Dodatek:

1 kg
ziemniaków
1 szt.
większa cebula
50 g
masła
100 g
wędzonego sera
150 ml
śmietany
1 łyżka
bułki tartej
sól do smaku
Sposób przepisu
Drukuj
  1. W głębokiej misce przygotuj marynatę. Jajka zmiksuj ze śmietaną, czosnkiem, solą, papryką i pieprzem.
  2. Piersi z kurczaka umyj, oczyść i pokrój na plastry. Przygotuj folię, którą przykryjesz kawałki mięsa obtoczone w marynacie. Zakryj je folią i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny (najlepiej na całą noc).
  3. Tak przygotowane piersi z kurczaka obtocz w mące i smaż na wcześniej rozgrzanym oleju. Usmażone pozostaw aby odciekły albo ułóż na ręczniku papierowym. Połową wędzonego sera posyp piersi kurczaka na talerzu.
  4. Przygotuj dodatki. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dopraw do smaku. Cebulę pokrój w plasterki i wymieszaj z ziemniakami,  1/2 sera a twarde masło zetrzyj na tarce na małych oczkach i dodaj do mieszanki.
  5. Tak przygotowaną mieszankę włóż do blaszki, wysmarowanej olejem, polej śmietaną posyp bułką tartą i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w tempraturze 180 stopni aż będą złociste. Smacznego!

 

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz