Chrupiące piersi z kurczaka z ziemniaczanym dodatkiem

Przepis Chrupiące piersi z kurczaka z ziemniaczanym dodatkiem

Dodał: NajKasia, 23.7.2021

Kategorie: Mięso z kurczaka, Mięso, Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Doskonałe chrupiące mięsko z jeszcze lepszym ziemniaczanym dodatkiem. Spróbuj zaskoczyć swoich bliskich tym daniem.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 23.7.2021

Kategorie: Mięso z kurczaka, Mięso, Obiad, Pora dnia

SKŁADNIKI

Będziemy potrzebować:

1 kgpiersi z kurczaka
150 mlśmietany
2 szt.jajek
4 ząbkiczosnku
1 łyżeczkaczerwonej mielonej papryki
do smakusól, pieprz
mąka do obtoczenia
olej słonecznikowy do smażenia

Dodatek:

1 kgziemniaków
1 szt.większa cebula
50 gmasła
100 gwędzonego sera
150 mlśmietany
1 łyżkabułki tartej
sól do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. W głębokiej misce przygotuj marynatę. Jajka zmiksuj ze śmietaną, czosnkiem, solą, papryką i pieprzem.
  2. Piersi z kurczaka umyj, oczyść i pokrój na plastry. Przygotuj folię, którą przykryjesz kawałki mięsa obtoczone w marynacie. Zakryj je folią i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny (najlepiej na całą noc).
  3. Tak przygotowane piersi z kurczaka obtocz w mące i smaż na wcześniej rozgrzanym oleju. Usmażone pozostaw aby odciekły albo ułóż na ręczniku papierowym. Połową wędzonego sera posyp piersi kurczaka na talerzu.
  4. Przygotuj dodatki. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dopraw do smaku. Cebulę pokrój w plasterki i wymieszaj z ziemniakami,  1/2 sera a twarde masło zetrzyj na tarce na małych oczkach i dodaj do mieszanki.
  5. Tak przygotowaną mieszankę włóż do blaszki, wysmarowanej olejem, polej śmietaną posyp bułką tartą i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w tempraturze 180 stopni aż będą złociste. Smacznego!

 

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj