NajPrzepis.pl Chrupiące domowe bagietki, które zastąpią pieczywo ze sklepu
Chrupiące domowe bagietki, które zastąpią pieczywo ze sklepu
Przepis Chrupiące domowe bagietki, które zastąpią pieczywo ze sklepu

Gdy wypróbujesz ten przepis, to na pewno już nie kupisz bagietek w sklepie. Sprawdź. Powiem Ci, że ciasto wyrabiało się wspaniale. Podczas robienia bagietek w ogóle się nie rwało, nie kleiło się i było doskonale sprężyste.

NajKasia    ·   4.2.2021

Chrupiące domowe bagietki, które zastąpią pieczywo ze sklepu

Gdy wypróbujesz ten przepis, to na pewno już nie kupisz bagietek w sklepie. Sprawdź. Powiem Ci, że ciasto wyrabiało się wspaniale. Podczas robienia bagietek w ogóle się nie rwało, nie kleiło się i było doskonale sprężyste.

120 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki
600 g
mąki tortowej
350 g
ciepłej wody
30 g
oliwy z oliwek
10 g
suszonych drożdży
8 g
soli
Sposób przepisu
Drukuj
120 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
  1. Do miski wsyp mąkę,  dodaj suszone drożdże, oliwę z oliwek a na koniec również ciepłą wodę.
  2. Wyrób gładkie, nielepiące się ciasto, które pozostaw na 60 minut do wyrośnięcia (przykryte bawełnianą ściereczką).
  3. Po wyrośnięciu ciasto podziel na trzy 3 części takiej samej wielkości, które rękoma rozciągnij na placek i zroluj. Pomagaj sobie oliwą (nie używaj mąki do podsypywania). Dokładnie zlep miejsce połączenia ciasta i przełóż bagietki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Bagietki pozostaw na blaszce do dalszego wyrośnięcia na kolejne 30 minut a następnie daj je do piekarnika. Przed pieczeniem zrób na powierzchni nacięcia ostrym nożem albo żyletką i posyp mąką.
  5. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około pół godziny - obserwuj. Po upieczeniu pozostaw bagietki na kratce do ostygnięcia.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz