Chrupiące domowe bagietki, które zastąpią pieczywo ze sklepu

Przepis Chrupiące domowe bagietki, które zastąpią pieczywo ze sklepu

Dodał: NajKasia, 4.2.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Chrupiące domowe bagietki, które zastąpią pieczywo ze sklepu
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Gdy wypróbujesz ten przepis, to na pewno już nie kupisz bagietek w sklepie. Sprawdź. Powiem Ci, że ciasto wyrabiało się wspaniale. Podczas robienia bagietek w ogóle się nie rwało, nie kleiło się i było doskonale sprężyste.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Chrupiące domowe bagietki, które zastąpią pieczywo ze sklepu

Dodał: NajKasia, 4.2.2021

Kategorie:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

600 gmąki tortowej
350 gciepłej wody
30 goliwy z oliwek
10 gsuszonych drożdży
8 gsoli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Do miski wsyp mąkę,  dodaj suszone drożdże, oliwę z oliwek a na koniec również ciepłą wodę.
  2. Wyrób gładkie, nielepiące się ciasto, które pozostaw na 60 minut do wyrośnięcia (przykryte bawełnianą ściereczką).
  3. Po wyrośnięciu ciasto podziel na trzy 3 części takiej samej wielkości, które rękoma rozciągnij na placek i zroluj. Pomagaj sobie oliwą (nie używaj mąki do podsypywania). Dokładnie zlep miejsce połączenia ciasta i przełóż bagietki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Bagietki pozostaw na blaszce do dalszego wyrośnięcia na kolejne 30 minut a następnie daj je do piekarnika. Przed pieczeniem zrób na powierzchni nacięcia ostrym nożem albo żyletką i posyp mąką.
  5. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około pół godziny - obserwuj. Po upieczeniu pozostaw bagietki na kratce do ostygnięcia.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj